OTVOREN FESTIVAL DUNAVSKI DIJALOZI

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA VESTI VOJVODINA

U sklopu festivala savremene umetnosti “Dunavski dijalozi” u sali Kulturnog centra održana je pres-konferencija na kojoj se okupljenim umetnicima, kritičarima i novinarima najpre obratila direktorica festivala Vesna Latinović koja je u svom izlaganju istakla koliko je opština Apatin značajna za napredak festivala i izrazila veliku zahvalnost domaćinu.

-Odabrali smo Apatin kao mesto održavanja izložbi u okviru Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi jer je Apatin na pola puta toka ove velike evropske reke, jer se nalazimo u srcu Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje ali i zbog toga što se u Apatinu održavaju kolonije koje su poznate u Srbiji ali i  šire. Stoga smo veoma zadovoljni što je lokalna samouprava prihvatila ovu manifestaciju i verujem da će se ovde i narednih godina događati slični sadržaji –istakla je Vesna.

Press

Vesna je takođe istakla da je projekat “Dunavski dijalozi” podignut na “makro nivo”, i time proširen i na zemlje u našem okruženju kroz koje ne protiče reka Dunav.

Pristunima se potom obratio i Sava Stepanov , umetnički direktor festivala, koji je rekao da se u okviru projekta “Dunavski dijalozi” postavlja 16 izložbi u 13 različitih zemalja. Ovogodišnja postavka , u kojoj veliki udeo ima i Stepanov, nosi ime “Umetnost u doba neemocionalnosti”.

Stepanov je rekao da je učinjen veliki pomak u kvalitetu ove manifestacije i sve većoj saradnji umetnika koji su učešćem na njima stekli i širu afirmaciju. O sve većoj potrebi saradnje umetnika govorio je i Vladimir Frelih iz Osijeka.

U Apatinu izlažu Julije Knifer (Hrvatska) čije grafike nose ime “Meandri”

Slike kulturni centar

Aleksandra Lung (Nemačka) čije su “Vertikale” postavljene u galeriji Meander i do svog punog izražaja dolaze pri niskom osvetljenju.

galerija

Zvonimir Santrač (Srbija) slulptura koja je postavljena na obali Dunava, a nosi ime “Mesto susreta”

Skulptura na Dunavu