ОТВОРЕН 10. МЕЂУНАРОДНИ ОМЛАДИНСКИ КАМП „САБОР 2019“

APATIN DRUŠTVO VESTI
  • 200 ДЕЦЕ И ОМЛАДИНАЦА

Данас је на простору шуме поред Бање „Јунаковић“ отворен 10. Међународни омладински камп у Апатину.

У име организатора учеснике кампа поздравио је Неђо Антонић, председник Генералне скупштине Удружења ратних ветерана српских земаља од 1990-1999 (Патриотски фронт).

– И ове године камп заједно организују Патриотски фронт и Општина Апатин.  Велику добродошлицу желим деци која су дошла. Камп је замишљен да окупља децу, пре свега, бораца, ратних војних инвалида, уз децу из породица погинулих бораца. Ми смо једина организација која се бави овим програмом где смо успели да објединимо оно што су некада радили извиђачки клубови, омладински и спортски. Жеља нам је била да помогнемо тој деци, усмеримо их на прави пут, укажемо на проблеме са којима ће се сусретати данас у друштву, покажемо им здраве начине живота, односно, да се баве спортом. Овај наш камп је тематски подељен у три целине: едукативни део који обухвата предавања из историје, културе, традиције, језика, медицине; спортског дела где ће се деца сама определити за фудбал, одбојку, тенис, пливање; и забавно-рекреативни  где су им на располагању бесплатно базени Бање „Јунаковић“ и у вечерњим сатима драмски и музички програм уз логорску ватру. Желим вам угодан боравак у кампу, изјавио је у поздравној речи Антонић.

Он је додао да камп ради добро и да је успешан што потврђује и чињеница да се десети пут по реду одржава у Апатину. Антонић је подсетио присутне да је идеја отварања кампа у Апатину остварена захваљујући Мирку Цветићанину, председнику Скупштине Патриотски фронт из Апатина, а да највећу захвалност дугују председнику општине Апатин Милану Шкрбићу који од самог почетка пружа несебичну помоћ и изузетан допринос успешности кампа.

Председник апатинске општине се захвалио на лепим речима, а њему је припала и част да отвори јубиларни, 10. камп.

– Неке од вас познајем јер више година долазите, а неке видим први пут. За вас што сте први пут у кампу желим да кажем да сте у сигурним рукама људи који организују овај камп већ десет година. Толико се и ја дружим са њима и са децом која овде долазе. За све што вам недостаје имате коме да се обратите и све проблеме ћемо решити. Овом приликом ћу поново апеловати на друге општине да се укључе у одржавање и помоћ оваквим едукативним камповима јер они који долазе у њега одлазе богатији, паметнији, искуснији и стабилнији. Они који су у овом кампу били пре десет година су данас породични људи и дођу да нас све поздраве и после толико година. То много говори о раду у кампу, рекао је Милан Шкрбић, председник општине Апатин.

Учеснике и госте поздравио је и свештеник Жељко Васић.

– Драга, децо, сигуран сам да ће Господ Бог благословити ово ваше окупљање, а ја вам желим да будете на радост својим родитељима, својој држави и цркви. У име данашњих првоврховних апостола Петра и Павла, желим вам добро здравље, дуг живот, и да у сваком добру проведете ове дане у кампу, на радост и спасење, благословио је учеснике свештеник.

На отварању кампа био је и пуковник Мирко Радаковић, представник Крајишког културно-историјског центра.

– Срећан сам што вас могу поздравити и што овде видим младе, као и њихове родитеље. Ми смо дужни да децу и омладину одгајамо и васпитавамо, а вашим присуством сматрам да сте нам указали поверење за тај задатак. Највећа вредност кампа је што ћете постати бољи и чвршћи пријатељи, имати већа познанства, а човек који има пријатеље и познанике је далеко богатији него онај који има материјална добра а нема пријатеље. Желим да својим кућама понесете позитивне емоције одавде и да остала деца крену вашим путем, рекао је Радаковић.

 Данашњој свечаности присуствовали су и представници Крајишког привредника из Београда, Скупштинског одбора из Апатина, Борачке организације Републике Српске, Удружења Бирач Дрина из Београда, делегација Срба из региона и Војног удружења из Апатина. Почасни гост био је Мирослав Васин, потпредседник Скупштине АП Војводине, који рад кампа помаже од самог оснивања.

У кампу борави око 200 деце из Републике Српске и Републике Србије уз децу са Косова и Метохије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.