TROVANJE PTICA KOD KUPUSINE

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Prošle nedelje je u okolini Kupusine zabeleženo više slučajeva trovanja zaštićenih divljih ali i domaćih vrsta ptica. Ovaj slučaj masovnog uginuća zabeležen je nakon prijave lokalnog stanovništva a na teren je izašla nadležna Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine koja zatekla oko 10 mrtvih ptica.

Na osnovu pronađenih dokaza , razmera uginuća, koncentracije leševa, simptoma na telima nađenih jedinki, odsustva prostrelnih rana, pretpostavlja se da je trovanje izazvano preparatom za suzbijanje glodara na poljoprivrednim površinama.

Na terenu su pronađena prazna pakovanja preparata Cinkosan, mamca kojeg poljoprivrednici koriste u suzbijanju poljskih miševa, voluharica i pacova.

-Mamci su formulisani na zrnu pšenice pa su zbog toga primamljivi pored glodara i pticama -kaže biolog i ornitolog Nenad Spremo, koji je za naš radio prokomentarisao ovaj slučaj trovanja ptica.

Spremo je pozvao poljoprivrednike i sve meštane Kupusine da pravilno primenjuju sredstva namenjena za borbu protiv glodara , i da ne bacaju otrove na mesta gde je moguć dolazak zaštićenih ptica kako ne bi izazvali njihovo uginuće.

Prema najavi nadležnog inspektorata u ovom slučaju će biti preduzete sve mere kako bi se sankcionisali izvršioci ovog dela.

TROVANJE PTICA U KUPUSINI, APATIN 2015 TROVANJE PTICA U KUPUSINI, APATIN 2015 TROVANJE PTICA U KUPUSINI, APATIN 2015 ITROVANJE PTICA U KUPUSINI, APATIN 2015