OTKRIVENA TRIHINELA U APATINU

APATIN DRUŠTVO HRONIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U veterinarskoj ambulanti “Apa-vet” u Apatinu danas je prilikom pregleda mesa otkrivena trihinela.

Doktor veterinarske medicine Goran Milošević je rekao za naš radio da je trihinelom zaraženo meso praseta iz domaćeg uzgoja, te da je ovo prvi slučaj trihinele na prasetu ove godine u Apatinu.

-Obavestili smo republičkog veterinarskog inspektora, koji bi nakon uvida trebalo da naloži uništavanje mesa i deratizaciju objekata u kojem je prase uzgojeno.Trihinela nije česta u Apatinu , a prošle godine smo imali samo 3 slučaja, istakao je Milošević.

Prema njegovim rečima, iako je prase bilo teško 23 kg , na samo jednom isečku je detektovano 145 larvi. Ako se uzme u obzir da je za pregled neophodno uzeti 28 isečaka govorimo o ozbiljnoj zaraženosti ovog mesa trihinelom- kaže Milošević.

-Ovaj slučaj je posebno značajan jer građani ponekad prasetinu smatraju “manje štetnom“ u odnosu na meso odraslih svinja pa je onda i ne donose na analizu.To je totalno pogrešno, i često ima katastrofalne posledice po zdravlje ljudi.Svako meso mora biti pregledano, bez obzira na pol, starost ili sortu svinja, poručio je Milošević.

Goran Milosevic, APA-Vet , Apatin 2015Trihinela, Apatin, mart 2016, Apavet, rekord 145 larvi isečak Trihinela, Apatin, mart 2016, Apavet, rekord 145 larvi isečak