ОТКРИЋЕ НА ГРАДИЛИШТУ ЗЕЛЕНЕ ПИЈАЦЕ У СОМБОРУ: ТЕМЕЉИ ИЗ ТУРСКОГ ДОБА

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Пприликом извођења земљаних радова на реконструцији зелене пијаце, познатије као „пијаца у ланцима“ у центру Сомбора, радници фирме „Сомборелектро“, наишли су на непознату зидану структуру на дубини од око једног метра. Кашика багера је ископала неколико комада опека из далеке прошлости.

Према речима Милана Степановића, овдашњег хроничара, претпоставља се да темељи датирају из турског доба. Стручњаци кажу да се ради о темељима коњушница и занатских радњи као и остацима канализационог система подигнутих у залеђу некадашњег фрањевачког самостана, који је изгоном овог монашког реда са овог подручја под влашћу Хабзбурга прешао у руке свештенства сомборске римокатоличке жупе Светог Тројства.

После документовања налаза Покрајинског завода за заштиту споменика културе, извођачима радова на реконструкцији пијаце, „Сомборелектру“ и пригревачком „Џими комерцу“ омогућен је наставак радова.

Све ће то надгледати археололози овдашњег Градског музеја у сарадњи са извођачем и инвеститором, градским ЈКП „Простор“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *