У АПАТИНУ ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА НЕГОВАТЕЉИЦЕ СТАРИХ ОСОБА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У апатинској Марини данас је почела обука за неговатељице старих особа, односно за будуће геронто-домаћице, која се спроводи у оквиру пројекта Социо-економска укљученост Рома и других рањивих група кроз развој иновативних услуга социјалне заштите – „Иновативна инклузија“, који захваљујући (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ)) реализује Општина Апатин у партнерству са апатинским Домом за старе и пензионере.

Према речима Дубравке Кораћ, заменице председника општине Апатин, вредност пројекта је 44.883,00 еура, а бесповратна средстава за његову реализацију је обезбедила немачка фондација GIZ. Она је нагласила да обуку за неговатељице старих особа која трајe шест дана, похађа 25 жена из општине Апатин.

-Кроз овај пројекат желимо да обезбедимо посао за ових 25 полазница из угрожених социјалних група са територије наше општине, а самим тим, кроз ангажман ових жена и да пружимо помоћ у кући нашим најстаријим суграђанима, објаснила је Дубравка Кораћ.

Заменица председника општине Апатин је дoдала, да је ситуација са корона вирусом показала колико је овакав вид помоћи неопходан најстаријим Апатинцима.

Програм по којем ће се радити са будућим неговатељицама се односи на дневне услуге у заједници, у склопу Закона о социјалној заштити за које је задужен оснивач, односно Локална самоуправа а састоји се из два дела. Први део се односи на област социјалне заштите, а други на основну негу старих лица која су у својим кућама.

Нада Јулинац, дипломирани дефектолог и специјалиста за рехабилитацију и социјалну терапију је рекла да ће полазнице током прва три дана имати предавања везана за социјалну заштиту, у оквиру којих имаће прилику да чују основне ствари о томе како је организована ова област и који су циљевии рада.

-Током предавања разговараћемо о старењу, начину комуникација са старим људима, али и о процесима које су они као пружаоци услуга у обавези да ураде, док ће друга три дана обуке бити посвећена основној неги најстаријих, а предавач ће бити лекар из Геронтолошког центра у Бечеј, казала је Нада Јулинац.

Она је напоменула да ће по завршетку обуке кандидати полагати тест, како би показали колико су научили и добиће сертификат да су присуствовали предавањима.

-Када све то обавимо, ми пишемо извештај који шаљемо Републичком заводу, који на конто тога сваком полазнику издаје потврду да је завршио обуку и то им је практично сертификат за улаз у посао, да могу да раде у социјалној заштити, објаснила је Нада Јулинац.

Дневну услугу у заједници, помоћ у кући и кућну негу могу користити стара лица која нису способна да се брину сама о себи, односно да остваре квалитет живота који је примерен њиховом добу, физичком и здравственом стању и која немају децу која су у обавези према Породичном закону и Закону о социјалној заштити да се брину о њима.

Према речима Наде Јулинац, Апатин је општина која поклања посебну пажњу овој категорији корисника.

-Дом за смештај старих лица у Апатину је једна од најстаријих установа у Војводини, а самим тим и у Србији и води рачуна о обавезама према старим лицима, док је апатински Центар за социјални рад први упутни орган који треба да покреће поступак дневне услуге у заједници. То општина Апатин поштује и ради у баш из тих разлога смо ми овде данас, да научимо полазнике како да помогну старим људима, закључила је Нада Јулинац.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *