ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ БУДУЋЕГ ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА У ПРИГРЕВИЦИ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У Пригревици су данас Освећени темељи будућег православног храма, који се гради у овом апатинском селу и биће посвећен Светој Великомученици Марини, у народу познатије као Огњена Марија. Чин Освећења је обавио Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства сомборског намесништва. Поред свештенства, данашњој церемонији су присуствовали и представници Општине Апатин, која је један од приложника средстава за подизање цркве. Освештању темеља је присуствовала председница општине Апатин Дубравка Кораћ, њен заменик Радован Ђукић и председник СО Апатин Милан Шкрбић.

По завршеном чину освећења темељâ храма, Преосвећени епископ Дамаскин се обратио присутним житељима Пригревице, преносећи благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, истакао: „Заиста је ово велики дан и велики догађај за ово место, јер подиже се први православни храм у овоме селу. Храм Божји заиста јесте место сусрета између човека и Бога, јесте место вечнога загрљаја између човека и Бога. Када становници једнога места заједно граде свој храм, они сви постају његови задужбинари. Сама та предивна реч у нашем језику задужбинари значи да градимо нешто за нашу душу. Наши преци су градили велике и величанствене задужбине и све наше династије које су владале нашом земљом су окитилe нашу земљу предивним задужбина које кao ореол сведоче о њиховој побожности и благочешћу. И као што је Бог украсио небо звездама, тако и ми, људски род који је Бог створио, украшавамo овај свет храмовима Божјим који јесу нешто најлепше што човек може да сазида у овоме свету.ˮ

Преосвећеног епископа Дамаскина поздравио је протонамесник Љубиша Човић, војни свештеник и сабрат храма Сабора светих апостола у Апатину, који је у име свештенства и верног народа изразио захвалност Епископу на благослову и доласку у Пригревицу, локалној самоуправи у Апатину и месној заједници у Пригревици на помоћи у изградњи храма, као и свим мештанима Пригревице који су помогли почетак изградње храма.

После чина освећења, приређен је пригодан програм чланова Културно-уметничког друштва „Пригревицаˮ и етно-групе „Лазарицеˮ.

Свечаном чину освећења темеља присуствовали су и римокатолички свештеници Јакоб Пфајфер, архипрезвитер подунавски, и Јосип Кујунџић, жупник у Сонти.

Изградња новог храма у Пригревици почела је прошле године у ово време, а завршетак радова се очекује за две до три године.

Према пројеку који је урадио Сава Ристић, син чувеног архитекте Пеђе Ристића који је пројектовао апатински Храм, пригревачки православни храм ће имати изглед трокрилне базилике са централном куполом која ће имати отворени трем као у манастиру Сопоћани. Звоник на будућем Храму биће у облику преслице као у нашим древним светињама, а купола по узорима на манастире Хопово и манастир Крка у Далмацији.

Пригревица православни храм чека веома дуго. Од краја 16. века, па до 1760. године у овом селу је постојао православни Храм који је 1760. срушен одласком Срба са ових простора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *