OSNOVCI PRATILI PREDAVANJE O PREVENCIJI NARKOMANIJE

DRUŠTVO VESTI

U OŠ ,,Žarko Zrenjanin“ u Apatinu organizovane su dve tribine sa temom prevencije narkomanije. Jedna u školskoj biblioteci, namenjena nastavnicima, dok je druga realizovana u Višenamenskoj sali škole za učenike sedmih razreda.

– U okviru akcije koju sprovodimo radi se sa učenicima sedmih razreda osnovne škole i prvih razreda srednje, jer danas period adolescencije počinje nešto ranije nego što je to bio slučaj u prošlosti. U današnjem periodu interneta, deca su puno obaveštenija od nas i puna su znatiželje. Zato je neophodno edukovati ih o štetnosti psihoaktivnih supstanci, rekla je dr Jadranka Vranješ Bosnić, specijalista socijalne medicine iz Zavoda za javno zdravlje Sombor.

Tribine koje su održane danas u Apatinu održavaju se širom Srbije. Vlada RS formirala je komisiju za borbu protiv narkomanije u julu mesecu tekuće godine. Krajem avgusta održane su edukacije za sve buduće edukatore, a koji su članovi timova po okruzima. Svi oni dobili su zadatak da obave tribine u svim školama okruga, i osnovnim i srednjim. Ove aktivnosti biće sprovođene do kraja godine, a u budućnosti će biti organizovane i različite vrste radionica.

Doktorka Vraneš Bosnić mišljenja je da decu treba osnažiti za suprotstavljanje socijalnim pritiscima.

– Decu treba osnaživati u smislu kritičnog razmišljanja, graditi od njih ličnosti kojima se loš uticaj sredine neće sprečavati zabranama, već znanjem i osnažujućim veštinama. Roditelje je pak potrebno osnažiti da imaju hrabrosti i smelosti da sagledaju sve probleme i da se ne uplaše na prvu pomisao da se njihovom detetu tako nešto dešava, jer roditelji, od užasnog straha od same pomisli na temu narkomanije, nisu ustanu da vide da se možda upravo to događa njihovom detetu, poručuje dr Jadranka.

Preko Opštinskog saveta roditelja, u sledećem polugodištu biće organizovana i tribina sa istom tematikom, a koja će biti namenjena roditeljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.