ОПШТИНА АПАТИН СТИПЕНДИРА 190 СТУДЕНАТА

APATIN DRUŠTVO VESTI

У општини Апатин потписани су уговори за стипендисте за школску 2018/19. годину. Општинска комисија за доделу стипендија је ове године, по пријему молби, донела одлуку о потписивању уговора са нових 95 стипендиста, као и продужетку уговора са студентима који су испунили услове за наставак примања стипендија, тако да је уговоре потписало укупно 190 студената.

Милан Шкрбић, председник општине Апатин, поздравио је стипендисте приликом потписивања уговора.

– Лимит за студенте који су ранијих година добили стипендије је био да морају имати просек оцена најмање 8,00. Нажалост, колико год ми у општини Апатин имали добру вољу, студенти са нижим просеком оцена нису добили стипендије. За нашу малу општину 190 стипендија је значајан број студената који добија помоћ у школовању. У плану је да почетком 2019. године подигнемо износ стипендије са 7.000 на 9.000 динара. Повећање смо испланирали у буџету за следећу годину, који није велик, али се трудимо да њиме обухватимо и наше студенте. Свесни смо да ни сума од 9.000 динара није велика, али добро дође. Ако узмете износ стипендије, помножите са 190 и још пута девет месеци, добићете укупну суму средстава које општина издваја из буџета за студенте, рекао је Милан Шкрбић.

Председник се, у свом обраћању студентима и њиховим родитељима, осврнуо и на горући проблем оптине, бројно стање запослених.

– Оно што нам недостаје је повећање броја запослених. Могу вам пренети речи председника Вучића да ће, након две године, и Апатин доћи на ред за улагања већих инвеститора и отварање нових радних места. Биће посла за младе људе. Као општина, ми ћемо и даље сарађивати са малим инвеститорима који могу да отворе до 10 радних места, али велике инвестиције стижу уз помоћ државе. Надам се да ћемо 2019. година остварити и те планове. Све остало успевамо да организујемо и решавамо сами, али оно што је најважније, треба нам отварање производних погона који ће да запосле људе. На тај начин ћемо их и задржати у општини. Није само у Апатину проблем одлазак младих, школованих, али и занатских кадрова. То је проблем и других градова у Србији и окружењу. Миграција радно способног становништва, а она свугде у свету постоји, мора да буде обострана. Код нас, за сада, људи само одлазе. Али, побољшањем привреде, инвестиционих улагања, производних погона, почеће и код нас да долазе радно способни људи. За то нам треба време. Зато вас молим да, када завршите студије, останете овде, јер док завршите биће посла. То је и нека наша обавеза због оних који су вас нешто научили, да сви ви који се образујете вратите се у свој град и овде запослите. Предуго је све уништавано у Србији, да би се за кратко време могло обновити и да би било добро као некада. Ипак, иде нам, корак по корак, ствари се мењају. Честитам вам још једном на добијању стипендије. Наша је обавеза да вам оне буду редовно исплаћене, а ваша да и даље добро учите, рекао је председник општине студентима.

Да студентима значе стипендије, као и да за њихове родитеље представљају финансијску подршку и олакшавају бригу око обавеза према детету које се школује, потврују и речи родитеља студената.

Предраг Медић има две кћерке студенткиње Нину и Доријану, за чије школовање трошкови нису мали, а кућни буџет се највише усмерава према њима.

– Стипендија добро дође. Обе ћерке су завршиле редовне студије математике и мастер студије информатике. Старија је завршила докторат, а следеће године у марту месецу ће бранити докторску дисертацију у Италији, а млађа је на ПМФ-у уписала информатику – информационе системе. Тренутно је на размени студената у Немачкој, треба да се врати крајем фебруара и заврши мастер у Србији. Остала су јој свега три испита. Стипендија је новац који деца добију за своје личне потребе о којима онда родитељи не морају да брину. Родитељи су у обавези да им обезбеде смештај, храну, књиге, али неке њихове потребе оне решавају на овај начин. О повећању се прича већ дуже време, сад треба сачекати и видети да ли ће бити реализовано, каже Предраг Медић.

Студент Небојша Прибић студира германистику на Филозофском факултету у Новом Саду.

– Прва сам година и значи ми да сам добио стипендију. Био сам одличан ученик у средњој школи и надам се да ће се та традиција наставити. Имам сестру на трећој години истог факултета, али она није стипендиста. Управо стога ће нам овај новац добро доћи, а мојој породици бар мало олакшати наше школовање, каже Небојша.

– Студирам Економију у Суботици, трећа сам година. Стипендија ћу користити као додатни џепарац. Једино сам дете у породици које се школује, али ће ми овај новчани износ свакако добро доћи, каже студенткиња Данијела Белић.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *