ОПШТИНА АПАТИН СТИПЕНДИРА 146 СТУДЕНАТА

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

У Великој сали Дома културе 146 студената потписало је уговор о стипендирању са општином Апатин.

Честитајући студентима на одличним резултатима, председница општине Дубравка Кораћ је у поздравном говору, представила шта је до сада општина Апатин учинила по питању подршке младима и који су циљеви које тежи испунити.

– Највише до сада смо урадили у области предшколског образовања јер је Апатин коначно добио јаслице. У сва три села наше општине смо реконструисали вртиће. Уложили смо преко 40 милиона динара у реновирање основних школа и њихово одржавање. Идеја је да у 2022. години обновимо и основну школу у Апатину. Кроз стипендирање средњошколаца и помоћ у школовању покушали смо да сачувамо наше средње школе и подстакнемо што више ученике да се школују у општини Апатин. Ученицима наше општине који долазе из других места обезбедили смо бесплатан боравак у Дому ученика, рекла је Дубравка Кораћ, председница општине Апатин и поручила студентима да се слободно обрате њој и њеном тиму са предлозима на који начин општина Апатин може бити ефикаснија у подржавању студената да се школују, али и врате у Апатин.

У последњих десет година општина Апатин је стипендирала преко 1100 студената. Идеја општине је да направи базу студената-стипендиста и да им се помогне у самозапошљавању. Стипендије су повећане на износ од 9.000,00 динара са жељом да од јуна износе 12.000,00 динара. На годишњем нивоу општина Апатин за стипендије издваја 11.700.000,00 динара. Поредећи општину Апатин са осталим општинама Западно-бачког округа види се јасна разлика. Сомбор је ове године доделио 35 стипендија, а Кула 60.

Овогодишњи докторанти су од општине добили ваучере у износу од 25.000,00 динара који ће се моћи искористити за путовање. Поклоне су докторантима уручили председница општине и њен заменик Радован Ђукић. Ове године је укупно пет студената на докторским студијама, то су Милена Сењак на одсеку за грађевинарство Факултета техничких наука у Новом Саду; Анђела Цветићанин на одсек психологије Филозофског факултета у Новом Саду; Милош Ђаковић са одсека за финансије и банкарство Економског факултета у Суботици; Сара Матин са одсека за језик и књижевност Филозофског факултета у Новом Саду и Милица Шкорић са одсека политикологије Факултета политичких наука у Београду.

Новина је и да ће општина за пет студената који су завршили студије, а били су њени стипендисти, обезбедити грантове у износу до 10.000 еура бесповратне помоћи уколико започињу бизнис на територији општине Апатин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.