ОПШТИНА АПАТИН ПОДРЖАЛА КАМПАЊУ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Општина Апатин се укључила у глобалну кампању “16 дана активизма против насиља над женама”, коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света. Тим поводом зграда општине Апатин је осветљена наранџастом бојом.

-То смо урадили по препоруци потпредседнице Владе Србије и председнице Координационог тела за родну равноправност, Зоране Михајловић и тако ће бити 16 дана, колико траје и сама кампања, рекао је секретар Скупштине општине Апатин Марко Ђумић.

Међународни дан борбе против насиља над женама установљен је 1981. године, на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба у Боготи. Уједињене нације су 1999. године Резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Овај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел, Патрију, Минерву и Марију Тересу, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо у Доминиканској Републици 1960. године.

Глобална кампања “16 дана активизма” обележава се у целом свету и почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, a завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *