ОПШТИНА АПАТИН ЋЕ УЗУРПАТОРИМА ЊИВА ПЛЕНИТИ УСЕВЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Скупштина општине Апатин је на данашњој седници донела одлуку да са земљишта за које није било заинтересованих у јавом надметању за давање у закуп, а које су непозната лица накнадно узурпирала, односно посејала неку ратарску културу, организује скидање усева а добит уплати на рачун, општине, аутономне покрајине и Републике у складу са законом.

-Након спроведена два круга јавних надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини, преостало је око 950 хектара, за које није било заинтересованих и које није дато у закуп. Међутим, бројни су примери у околним општинама да се то исто земљиште незаконито обрађује и од њега убиру приходи, рекао је Жељко Kиш, Саветник за пољопривреду и водопривреду Општине Апатин.

Он је образлажући предлог одлуке рекао да је ово мера којом би се спречило коришћење овог земљишта без правног основа, односно плаћања накнаде

-Пољочуварска служба ће у наредном периоду обићи све парцеле које нису дате у закуп и сачинити записнике, појаснио је Kиш.

-Уколико пољочуварска служба евидентира да су парцеле узурпиране, покушаће се утврдити ко их бесправно користи, како би се са њим закључило вансудско поравнање. Ако ни то не успемо, општина ће организовати скидање усева а добит од продаје ће бити уплаћена на рачун отворен за закуп државног земљишта, каже Kиш.

Одлука о скидању усева је уређена процедура и поступак скидања усева са пољопривредног земљишта у државној својини на основу Члана 62. Став 5, 6 и 7. Закона о пољопривредном земљишту.

А.Д

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.