OO SNS – ZLOUPOTREBA BUDžETA APATINA SA UDRUŽENjIMA GRAĐANA

APATIN POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Opštinski odbor Srpske napredne stranke danas je u našu redakciju uputio saoštenje u kome se kaže da je „budžetska komisija“, koja je formirana radi provere budžeta , utvrdila nepravilnosti kod finansiranja određenih udruženja građana u periodu od 2012. do 2016. godine.Saopštenje SNS-a vam prenosimo u celosti.

 

ZLOUPOTREBA BUDžETA APATINA SA UDRUŽENjIMA GRAĐANA

Pojedina udruženja nezakonito dobijala sredstva od prethodne vlasti
Izveštajem Komisije za proveru budžeta, koji je razmatran na prošloj sednici Skupštine opštine, utvrđene su brojne zloupotrebe i mahinacije novcem građana Apatina u periodu 2012 – 2016. godine. Komisija je osnovana u cilju što transparentnijeg rada naše opštine, što je jedno od predizbornih obećanja predsednika opštine Radivoja Sekulića.
Očigledna kršenja nalaze se u delovima koji se odnose na podelu sredstava udruženjima građana. Naime, iako Zakon o udruženjima nalaže raspisivanje konkursa kao osnov za dodelu budžetskih sredstava, novac je iz naše opštine dodeljivan proizvoljno, često i političkim vezama.
Samo u 2015. godini, opštinska vlast predvođena SPS-om je na razna udruženja potrošila 14.858.587,72 dinara. Neka od njih se izdvajaju po milionskim iznosima koji su im (neopravdano i bez konkursa) dodeljeni.

 

Tako je npr. Udruženje pivopija dobilo 110.000, dok je udruženje „Ruža crvena“, na čijem čelu se nalazi opštinski odbornik SPS Zorka Balać, iz budžeta uzelo 106.819,55 dinara.

 

Ipak, najočigledniji primer kršenja je udruženje „Zlatno sunce“, čiji zastupnik je Zoran Ignac, takođe odbornik SPS. Ovo udruženje je samo u 2015. od SPS-ove vlasti dobilo 1.065.630,13 dinara, naravno bez konkursa.
Poređenja radi, za Dom zdravlja je izdvojeno samo 1.291.604,99 dinara. Teško da će ikome osim Živorada Smiljanića i njegovog partijskog druga Zorana Ignaca biti jasna logika po kojoj Dom zdravlja i nekakvo udruženje građana dobijaju jednak novac. Izgleda da su gospodinu Smiljaniću, uprkos tome što je po struci lekar, privatni džepovi važniji od zdravlja naših sugrađana!

Imena Zorana Ignaca i Živorada Smiljanića pominjala su se u nečasnom kontekstu i na dan samih izbora, u vezi sa mahinacijama u pojedinim izbornim jedinicama u kojima je SPS odneo pobedu. Ne ulazeći u tačnost tih tvrdnji (postoje institucije koje se time bave) ukazujemo na ovaj nezakonit transfer sredstava ka udruženjima kao moguću finansijsku stranu njihove političke saradnje. Sve preko leđa (i iz novčanika) građana Apatina!

izvor: OO SNS Apatin