ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, КОРИСНИ САВЕТИ ЗА ПРОИЗВОДЊУ И ФОНДОВЕ РАЗВОЈНИХ АГЕНЦИЈА

APATIN EKONOMIJA VESTI

У Апатину је данас организовано предавање за пољопривреднике на којем су се могли чути корисни стручни савети везани за анализу производње најважнијих ратарских култура, али и објашњења како да се конкурише за кредите које нуде домаће развојне агенције али и за средства која могу да се добију из ИПАРД пројеката.

-На освнову неких наших сазнања и анализа које смо радили за целу Србију па тако и општину Апатин пољопривредници су добили много корисних савета водећи се само резултатима до којих смо ми дошли. Други део предавања посвећен је причама како данас живи европски пољопривредник и шта они у данашњим околностима могу да учине сами за себе, пошто је евидентно да неколико година у назад не могу да утичу ни на цену инпута, ни на цене споствених производа, ни на климу, али има нешто што они могу да ураде и од чега им зависи успех производње и финансијски резулта. – рекао је Бранислав Огризовић, руководилац Пољопривредне стручне службе Сомбор.

ФОНО Бранислав Огризовић

Оно на шта пољопривредници и ове године могу да рачунају то су средства из Гаранцијског фонда која су опредељена за подстицаје за пољопривреду и пољопривредне кредите.

-Ми већ имамо широк дијапазон понуда за пољопривреднике, а у складу са потребама то се увек може променити и прилагодити. Припремили смо нешто ново и за ову годину, где је бачен фокус на ИПАРД пројекте, а обезбеђено је довољно средстава тј. око 11 милиона евра за ову годину.- изјавио је Небојша Иванишевић, самостални стручни сарадник у Гранацијском фонду.

Иванишевић је додао да се пољопривредници из Србије најчешће одлучују за кредите за куповину механизације и земље, али да је све више оних који узимају новац за изградњу силоса и подна складишта.

ФОНО Небојша Иванишевић

У изјави за Дунав радио, председник општине Апатин, Милан Шкрбић је истакао да је у овој години из буџета издвојено 8 милиона динара за субвенционисање што је у односу на претходну годину увећање од 400 одсто.

-Определили смо се да ове године највише средстава дамо у сточарство и пчеларство јер постоји много интересантних детаља који се тичу и саме општине Апатин, али и фондове које дају разне подстицаје за пољопривреднике. Поред ових средстава које је обезбедила локална самоупрва, данас су пољопривредници имали прилику да чују шта може да се добије од домаћих и страних фондова, а ми ћемо наравно и даље наставити да пружамо саветодавну помоћ свим нашим пољопривредницима. – истакао је Милан Шкрбић.

ФОНО Милан Шкрбић

Једна од најважнијих вести ових дана када су у питањи пољопривредници јесте субвенција дизела, а о другим субвенцијама и погодностима које нуди држава, али и Покрајинска Влада за радио Дунав је говорио Младен Петковић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

-Пољопривредници могу да буду спокојини јер и ове године настављамо са мерама аграрне политике у оквиру плана нашег секретаријата. Буџет је никад већи и све оне мере које се биле у претходним годинама настављају се и у овој. Имамо један квалитетан континуитет и потрудићемо се да се ситуација побољшава из године у годину, а оно што је приоритет за ову годину јесте помоћ малим и средњим произвођачима.- каже Петковић.

ФОНО Младен Петковић

Излагање Јелене Тренкић, шефа одељења за анализу тршишта, развој кредитних линија и маркетинг сектора за кредите у Развојној агенцији Војводине очекивано је привукло доста пажње јер се могло чути моного о самим кредитима за пољопривреднике и о каматама које су од 1 до 3 одсто на годишњем нивоу без неких накнадних трошкова пошто су камате на ове кредите фиксне.

-Оно што пољопривреднике привлачи код наших кредита поред камата које су изузетно повољне јесте и рок отплате који се креће до 7 година, а грејс период је до 2 године. Када причамо о пољопривреди и пољопривредним газдинствима имамо широк дијапазон кредитних линија, од куповине земљишта, набавке нове пољопривредне механизације, до разних других инвестиција у оквиру пољопривредног газдинства. Оно што желим да кажем да се из наших кредитних линија може да се финансира буквално све, како нова, тако и половна опрема и друге ствари које су неопродне за функционисање једног пољопривредног газдинства. – рекла је Јелена Тренкић.

ФОНО Јелена Тренкић

Тренкићева је додала да је за ову годину опредељено 2,5 милијарде динара и да се све додатне информације могу пронаћи на сајту Развојне агенције Војводине.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *