ВЕЧЕ СЕЋАЊА НА ДИМИТРИЈА МИРКА ЋЕЛИЋА НА АКАДЕМИЈИ СПЦ У БЕОГРАДУ

APATIN KULTURA VESTI

У суботу, 23. фебруара, са почетком у 18 сати, на Академији Српске Православне Цркве у Београду, биће организовано вече сећања на Димитрија Мирка Ћелића. У оквиру овог догађаја, под називом “ЉУБАВ ЖИВИ ВЕЧНО”, одржаће се и продајна изложба, коју ће отворити мр Зоран Михајловић, и на којој ће се моћи купити радови студената, професора и покојникових пријатеља. Сав приход од продаје намењен је породици Ћелић, супрузи и ћеркама покојног Димитрија.

У склопу вечери сећања на Димитрија Мирка Ћелића биће приказан филм о њему, његовом животу и раду, а након тога, у пригодном програму, учешће ће узети Вукојица Сандић, гуслар, Београдски Византијски хор, Певница “Ступови”, Фрула “Чаробно дрвце” и Батајнички хор Св Ап. Андреј Првозвани са Сурчинским хором Покров Пресвете Богородице.

Академија СПЦ налази се у улици Краља Петра Првог, бр. 2, у Београду.

Подсећамо, Димитрије Мирко Ћелић је рођен у Сомбору 1983. године. Основне студије завршио је на Ликовној академији Српске Православне Цркве на смеру фрескопис, а на истој завршава и мастер студије на смеру мозаик. На Факултету примењених уметности завршава други мастер на смеру вајање.

Овај уметник из Пригревице аутор је великог броја мозаика, иконостаса од дрвета и камена, меморијалних споменика, а међу којима се издвајају споменик погинулим Апатинцима у ратовима деведесетих година и,,Крајишка суза” на Банстолу, споменик погинулим Крајишницима.

Мирко Ћелић је добитник високог међународног признања, награде за фотографију коју је освојио у Атини. Своју прву самосталну изложбу, иначе једну од најпосећенијих у 2018. години у Апатину, имао је у августу месецу 2018. у галерији Меандер. Живео је и стварао у Пригревици. Након кратке и тешке болести, преминуо је у 35.-ој години живота. Сахрањен је у родној Пригревици, на Бадњи дан, 6. јануара 2019. године. Иза себе је оставио супругу и троје деце.

Иако је прерано отишао, овај вансеријски таленат у уметности, познавалац готово свих занатских вештина, спелеолог, борац за истину и правду, и надасве скроман, а велики човек, остаће да живи са нама кроз своја дела, а сећање на његову људску величину биће утеха свима који су га познавали.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *