ODRŽANO PETO LIČKO PRELO U BANJI JUNAKOVIĆ (FOTO)

APATIN DRUŠTVO VESTI

U Banji Junaković pored Apatina, održano je tradicionalno, peto “Ličko prelo”, koje je i ove godine okupilo veliki broj Ličana. Više od 700 gostiju učestvovalo je na ovoj manifestaciji kako bi uz kulturno-umetnički program, razgovor i zabavu očuvalo običaje, tradiciju i sećanje na rodnu Liku i Krajinu.

Predsednik opštine Apatin, ujedno i predsednik Zavičajnog udruženja Ličana ,,Nikola Tesla”, Milan Škrbić kaže da je ovogodišnji susret okupio Ličane iz svih krajeva, te da je u kulturno-umetničkom programu nastupilo 70 učesnika.

– Pre pet godina smo krenuli sa ovom manifestacijom i svake godine nam dolazi sve više gostiju, što je znak da smo na dobrom putu i ulozi čuvara tradicije i običaja Srba poreklom iz RH, kaže Škrbić. On je iskoristio priliku da se zahvali brojnim donatorima, Banji Junaković, ali i onim gostima koji su bili uskraćeni za mesto, jer je prema njegovim rečima broj zainteresovanih za ovogodišnji skup prešao broj od hiljadu.

Za sve goste je bila pripremljena tradicionalna lička večera, uštipci sa basom, kupus sa suvim mesom kao i ostale đakonije. Na samom ulazu, mladi u ličkoj nošnji služili su pogaču i so. Organizovana je izložba suvenira koje su izradile članice udruženja Apatinske vredne ruke. Gradsko kulturno-umetničko društvo “Dunav” iz Apatina za ovu godinu je pripremilo scenu sa temom metanje kupusa, nastupilo je sedam pevačkih grupa, kao i folklorni ansambli ovog društva.

Uz tradicionalni nastup Dobrivoja Pavlice, odličan voditeljski tandem Jasminka Miljuš i Igor Radojčić, pesma i igra su se nastavile duboko u noć kada je goste zabavljao Baja Mali Knindža.