ODRŽANA TRIBINA POVODOM DANA SEĆANJA NA ŽRTVE NATO AGRESIJE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Juče je u velikoj sali SO Apatin, povodom obeležavanja „Dana sećanja na žrtve NATO agresije“, održana je tribina na temu „Agresija NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju – pripreme, dejstva i posledice“. Tribinu je u saradnji sa Opštinskom upravom, Opštinskim odbrom SUBNOR-a, Udruženjem ratnih veterana „Patriotski front“ i Udruženjem ratnih vojnih invalida Apatin, organizovala Organizacija rezervnih vojnih starešina iz Apatina.

Na tribini su govorili generali u penziji: Branko Krga, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije i Crne Gore, Jovan Milanović, koji je u to vreme kao oficir Obaveštajne uprave VJ, pod funkcijom civilnog konzularnog predstavnika u Briselu uspeo ostvariti određene kontakte sa pojedinim oficirima komande NATO, dostaviti veoma značajne podatke o njihovim planovima, pa čak i neposredno uticati na odlaganje početka agresije za šest meseci i Slobodan Petković, ekspert za ABH oružje, čije je iznošenje podataka o količinama bačene municije sa osiromašenim uranijumom i količinom otrovnih i kancerogenih materija „oslobođenih“ u vazduh i tlo, dejstvom avijacije po objektima petrohemije, među prisutnima izazvalo pravo zaprepašćenje.

Tribinu je u prepunoj sali Skupštine opštine otvorio, predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Apatina, pukovnik u penziji Željko Obradović. A okupljenima se uz srdačne reči dobrodošlice obratio i predsedik opštine Apatim, Milan Škrbić.

Danas će od 10 sati i 30 minuta u galeriji Meander u Apatinu biti otvorena izložba fotografija povodom sećanja na žrtve Nato agresije, a nakon otvaranja biće položeni venci na spomen obeležje stradalima u ratovima od 1990. do 1999. godine.

bty