ODRŽANA REDOVNA SEDNICA ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE APATIN

APATIN DRUŠTVO VESTI

Danas je u velikoj sali SO Apatin održana redovna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Apatin na kojoj se našao dnevni red od osam tačaka, a sednicom je predsedavao predsednik opštine Apatin i komadant štaba, Radivoj Sekulić.

Načelnik štaba za vanredne situacije, Milorad Bujić je upoznao nove članove sa nadležnostima ovog tela koje ima najviše ingerencije u koordinisanju u vanrednim situacijama u našoj opštini i dodao da sektor za vanredne situacije pruža maksimalnu podršku lokalnim samoupravama jer su sredstva i mehanizacija kojom on raspolaže većeg kapaciteta.

-Pripremili smo se dobro i nadam se da ćemo opravdati poverenje građana naše opštine. Izvršili smo remont i smotru zimske mehanizacije i od strane MUP-a Sombor dobili dozvolu za rad što podrazumeva dokumentaciju o tehničkoj ispravnosti i osposobljenosti naše zimske službe. Kada je u pitanju so za puteve, od prethodne godine nam je ostalo 80 tona, a ove godine nabavili smo još 170 tona soli što bi trebalo da bude dovoljna količina za ovogodišnju sezonu koja traje od 15. novembra 2016. do 15. marta 2017. godine.-izjavio je Mile Glumac koordinator zimske služe JKP “Naš dom”.

Na sednici se raspravljalo o ispravnosti sistema za uzbinjivanje u našoj opštini koji po oceni Miše Sekulovića nije u najboljem stanju. Prema rečima rukovodioca sistema za uzbunjivanje naše sirene koje su stare preko 35 godina treba remontovati, a dao je i predlog da se nekoliko uređaja prebaci na druga mesta u odnosu na ono gde se sada nalaze.-Sirenu koja se nalazi na “Užariji” treba premestiti na zgradu Crvenog krsta jer u objektu gde se nalazilia “Užarija” nema struje i samim tim ne postoje adekvatni uslovi za funkcionisanje sistema, takođe sirenu sa “Apateksa” bi trebalo prebaciti na fekalnu stanicu koja je u državnom vlasništvu.-dodao je Sekulović.

Zoran Mandić je izvestio članove štaba da nakon što je otkriven virus H5N8 na teritoriji Mađarske u oktobru mesecu, kod nas se vrše pojačane kontrole gazdinstva koja mogu doći u kontakt sa divljim pticama preko kojih se zaraza može preneti na domaću živinu. Virus je izuzetno patogen i može da prouzrokuje veliku ekonomsku štetu, naročito u masovnoj proizvonji na farmama, ali isto tako i manjim poljoprivrednim gazdinstvima.

U planu rada štaba je da se izradi program mera i radova na smanjenju rizika od poplava, procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i plan zaštite i spašavanja u vandrednim situacijama.

Komadant štaba, Radivo Sekulić je za kraj dodao da je opština Apatina za narednu godinu predvidela sredstva za štab za vanredne situacije u visi od milion dinara, ali i da će se u slučaju nužde ta sredstva dodatno uvećavati.

Sednica staba za vanredne situacije (7) Sednica staba za vanredne situacije (8) Sednica staba za vanredne situacije Sednica staba za vanredne situacije (6) Sednica staba za vanredne situacije (1) Sednica staba za vanredne situacije (5) Sednica staba za vanredne situacije (4) Sednica staba za vanredne situacije (2)