ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARIJE VEJIN

APATIN KULTURA VESTI
U Narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević” održana je promocija knjige Marije Vejin iz Apatina pod nazivom “U vrtlogu nade”.
O književnom prvencu Marije Vejin govorili su Jelena Kosanović i Zoran M. Mandić, književnik i književni kritičar, koji je urednik i recezent knjige, a velikom broju prisutnih obratila se i autorka knjige. Ona je izrazila posebno zadovoljstvo što je, kako kaže, ispunila zavet svojoj pokojnoj majci, Radmili, a potom pročitala par odlomaka iz knjige.
– Ovo sećanje izvire iz čistote duboke emocionalne ravni i nosi u sebi sve odlike uzbudljivih, pažljivo izdvojeniih i vešto komponovanih delova jedne, snažno fokusirane, životne drame, koja je Mariji poslužila da sugestivno sačini malu istoriju svoje porodice. Centralni lik te istorije je njena majka, Radmila, čiji portret je skiciran kroz vešto organizovanu, narativnu mrežu navoda i uskličnika uzbudljivih dešavanja i događaja, kojim je njen život bio osenčen, oivičen i trasiran, kako u ratnim, tako i u posleratnim vrtlozima vremena. Ovo kazivanje otkrivalački seže u dubine uzroka, razloga i odraza jedne klasične intime, a čija priča se naslanja, razvija i veže sa događajima koji su bitno odredili sudbinu i život glavnog junaka i njene porodice. U izvesnom smislu, ta priča poseduje energiju suptilne obrade sećanja i uspomena sa kojom se njen pripovedački karakter pretače u zanimljivo romaneksno kazivanje – rekao je, između ostalog, Zoran Mandić.
Marija Vejin rođena je 1949. godine u Apatinu od oca Dmitra i majke Radmile – Milke. Osnovnu školu “Moša Pijade” završila je u Apatinu, a Srednju trgovačku školu u Somboru.
Veselin Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *