OBELEŽENO 69 GODINA OD PROBOJA SREMSKOG FRONTA

APATIN DRUŠTVO VESTI
U okviru Spomen-kompleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida obeleženo je 69 godina od proboja Sremskog fronta, a tom prilikom predsednik tehničke Vlade Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Srbija nema budućnosti ako ne poštuje svoju istoriju, ali i da se budućnost ne moze graditi samo na prošlosti.
– Treba biti hrabar i vući velike poteze i ostvariti velike korake napred – poručio je Dačić prilikom obeležavanja 69 godišnjice proboja Sremskog fronta i okončanja borbi za oslobođenje zemlje u Drugom svetskom ratu, a programu je prisustvovala i venac položila i delegacija SUBNOR-a opštine Apatin.
Obraćajući se borcima NOR-a, učesnicima u borbama na Sremskom frontu, potomcima poginulih boraca, mnogobrojnim gostima i građannima, Dačić je istakao da je današnja demokratska Srbija nezaobilazni činilac u svim međunarodnim procesima, regionalnim i evropskim integracijama.
– Vlada Srbije je zato odlučna da nastavi politiku intenzivnog unutrašnjeg razvoja zemlje, ali i njenog pozicioniranja u skladu sa kapacitetima koje imamo u mnogobrojnim oblastima – rekao je Dačić.
Premijer je u ime vlade položio venac kraj spomen obeležja u okviru Spomen kompleksa Sremski front u čast poginulih boraca za oslobođenje zemlje od fašizma.
Vence su položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pokrajine Vojvodine, predstavnici boraca NOR-a, ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, kao i predstavnik vojske Hrvatske.
U ime boraca NOR-a okupljenima se obratio predsednik republičkog odbora SUBNOR-a Srbije, Miodrag Zečević, istakavši, između ostalog, da se na ovaj dan navršilo 69 godina od kraja najduže bitke na prostorima bivše Jugoslavije koja je označila pobedu u četvorogodišnjoj borbi i konačno oslobođenje zemlje od okupatora.
U teškim i krvavim borbama koje su trajale punih 175 dana poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 Bugara i 136 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.
Na strani neprijatelja poginulo je oko 30.000 vojnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *