ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

У великој сали Скупштине општине Апатин данас је одржана конститутивна седница локалног парламента. Седницом је на њеном самом почетку председавао најстарији одборник Никола Пуача, који је рад скупштине водио до избора новог председника и његовог заменика.

Прва тачка дневног реда је био извештај председника Општинске изборне комисије Немање Павловића о резултатима локалних избора који су одржани 2. јуна, након чега је уследио избор чланова верификационе комисије у саставу Рада Ђурић, Петер Иштван и Биљана Егелић. Овај трочлани верификациони тим је потом утврдио аутентичност података свих одборника и закључио да су испуњени сви услови за верификацију одборничких мандата. Након верификације одборници су положили заклетву и приступили избору новог председника Скупштине и његовог заменика.

Седници је присуствовало 28 одборника, а за председника Скупштине већином гласова поново је изабран Милан Шкрбић, док ће његов заменик бити Милош Ђерић. Посао секретара у наредне четири године је поверен Александри Вукоман.

У наставку рада конститутивне седнице одборници су великом већином подржали предлог решења о избору досадашње председнице Дубравке Кораћ на место председника општине Апатин, Радована Ђукића на месту њеног заменика и девет чланова Општинског већа који ће поред њих двоје, наредне четири године чинити Андрија Бота, Атила Ходовањ, Недељко Брачика, Иван Ристић, Милана Вучетић, Жељко Обрадовић и Стеван Грбић.

Председница општине Апатин Дубравка Кораћ се за скупштинском говорницом захвалила на реизбору и изнела план рада у нареднe четири године.

-Оно што је започето и за шта се ускоро очекује реализација то је управо инвестиција кинеске компаније која би требало да крене са радовима на изградњи погона за производњу делова за електричне аутомобиле током јула, односно њихов пројектовани завршетак радова на изградњи је март 2025. године што је врло кратак рок. Међутим они имају свој систем рада, на начин да читаву фабрику спакују у контејнер, донесу, монтирају на лицу места према пројекту који су урадили и пусте је у рад. Очекује се запошљавање 150 људи из Апатина у тој компанији. Имали смо потписивање уговора у Кинеском културном центру у присуству амбасадора и мислим да је то пројекат који ће бити врло успешно реализован јер просто имају подршку своје матичне земље.

– Друга ствар врло битна за нашу општину је да смо након десет година коначно успели да исходујемо дозволу и сву потребну документацију за стављање у функцију Међународног путничког пристана и он ће од идуће године бити у могућности да прима речне крузере. Пристан је изграђен, након удара леда реконструисан итд. међутим, стицајем околности због документације која није постојала у време када је грађен, он није могао сво ово време да се стави у функцију.

-Трећа велика ствар јесте изградња пречистача отпадних вода чиме ће Апатин бити једна од првих општина у Србији која ће добити пречистач отпадних вода -канализације, а вредност тог пројекта је око 10 милиона евра. Уговор за пројекат је потписан током прошле недеље у Министарству заштите животне средине. Рок за завршетак те инвестиције је 2026. година, а средства су већ опредељена код Министарства. Велики пројекат у који смо ушли, а који смо најављивали, и о њему говорили јесте гасификација 13 јавних установа у нашој општини. Ви знате да су грејања у школама била на угаљ, мазут, и све друге енергенте који су пре свега били неекономични, а у другу руку загађивали животну средину. Ушли смо у овај велики посао и идеја је за следећу грејну сезону сви највећи објекти у општини буду гасификовани. То је оно што је за сада започето, а оно што су циљеви овог тима који предводим јесу инвестиције у пројекте који су везани за реку Дунав. Општина Апатин је успела да се избори за земљиште бившег “Напретка” и оно сада припада нашој општини, парцела 666/1 површине 56 хиљада квадрата је земљиште које тренутно има највећу вредност у нашој општини. У току овог лета требало би да буде расписан међународни конкурс за идејно решење за уређење те парцеле, чиме бисмо практично спојили шеталиште од Православне цркве до Марине, а у залеђу самог земљишта бисмо изградили објекте који су адекватни и задовољавају ту локацију.

-Такође, следећи кораци што се тиче експропријације, јесте она у вези полуострва које тренутно припада АП Војводине чиме смо били условљени јер није могуће да тамо било шта уређујемо и радимо. Сматрам да је овај простор од велике важности и значаја за наш град. И такође експропријација простора на којем се налази “Рибарска централа”. Идеја је да се у најкраћем року формира комисија која ће се бавити уређењем обале, односно донети одлуку о уређењу обале која је је основ за све ове пројекте о којима сам говорила.

-Оно у шта смо ушли у смислу пројектовања, и то ће бити врло брзо бити завршено, јесте завршетак “Велнес центра”, објекта од близу 9 хиљада квадратних метара који тренутно не служи ничему, а изузетан је потенцијал у туристичком и привредном смислу и заиста ће бити максималан акценат да се тај објекат стави у функцију те да се ту запосли приличан број наших суграђана и да значајно допринесе нашем општинском буџету.

-Трећа мера којом ћемо да се бавимо с обзиром да имамо пројектну документацију, то је питање канализационих мрежа у селима које је горуће питање, поготово у Пригревици. И до сада смо имали велику жељу да се то решава међутим нисмо ималу ту могућност због недостатка документације чија је израда поприлично споро ишла. 

-Четврта ствар јесте проширење “Слободне зоне” односно уређење парцела које се тренутно налазе у Слободној зони јер продајом земљишта Кинезима и њиховом жељом да откупе суседну парцелу која је након одласка “Бионекса” остала празна, ми смо практично без припремљеног земљишта за неке будуће инвеститоре тако да је идеја да се постојеће касете попуне и појача капацитет електичне енергије у Слободној зони. Још једна битна ствар јесте питање саобраћајне инфраструктуре, односно повезивање на саобраћајну инфраструктуру која се тренутно гради у нашој земљи, пре свега ту мислим на брзи пут Сомбор-Кикинда и на повезивање на пругу која се планира између Суботице и нашег Округа.

-За изградњу Међународне луке у Апатину која је тема већ деценијама, могу само да кажем да постоји реално инересовање кинеских инвеститора у вези овог пројекта, открила је у свом излагању председница општине Апатин Дубравка Кораћ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *