ГОДИШЊА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА СПОРТСКИХ РИБОЛОВАЦА “ЧИКЛА”

APATIN DRUŠTVO VESTI

На дневном реду нашле су се актуелне теме у вези са спортским и рекреативним риболовом, организацијом традиционалних манифестација удружења и план рада за ову годину.

Дејан Дизија, потпредседник Риболовачког удружења „Чикла“ поздравио је синоћ риболовце, њих око 400 који су се окупили у великој сали куглане “Елкоп” и пожелео им успешну нову сезону.

„Чикла“ сваке године има неке новине, па је тако једна од тема скупштине била она из едукације младих риболоваца, по питању понашања на води, поштовања ловостаја, екологије и размишљања о будућности. Такав програм је је управо покренут у овом удружењу, где се ради на пријему нових чланова до 16 година старости, са фокусом на вараличарење.
-С обзиром да постоји едукација риболова на пловак, ми смо покренули програм обуке варалицом, јер „Чикла“ традиционално сваке године организује “Смуђијаду”. Обука у вараличарењу је подељена на основни, средњи и високи курс, рекао је Дизија.

У основном курсу је учествовало 20 младих риболоваца и они су на скупштини награђени дипломама и признањима. Поред признања најмлађима, удружење је ове године први пут увело доделу признања за најпецароша и највећи улов. Ово ласкаво признање примили су Марко Зубелић, Реља Гршић и Југослав Цветићанин.

Они су у претходној години имали највеће улове као и снимке који сведоче o њиховом враћању у воду. Иако су ове године риболовцима само уручена признања, на следећој скупштини победници ће бити награђени новчаном наградом у вредности годишње риболовачке дозволе.

На скупштини је најављено и такмичење које ће у суорганизацији са Туристичком организацијом Апатина бити одржано 2020. године у дисциплини “прецизног забаца”. -План нам је да oдржимо такмичење у оквиру Апатинских рибарских вечери у којем ће учествовати најмлађи пецароши, будући вараличари из Апатина, рекао је Дизија.

Коментаришући “Смуђијаду”, традиционално такмичење које организује “Чикла”, Дизија каже да је она сваке године све масовнија.

-Поред дружења она је значајна у смислу промоције Апатина, самог удружења и риболовног терена. Она окупља риболовце из Босне, Хрватске, Мађарске, и са правом заслужује епитет међународне, поручио је Дизија.

Риболовцима су се на скупштини обратили Немања Јовић, директор ТО Апатин и Миодраг Перовић, Шеф шумске управе у ЈП Војводинашуме, који су истакли да са удружењем „Чикла“ негују изузетну добру сарадњу те да заједничким снагама треба да пронађу решење свих проблема.

Током скупштине на видео биму су приказaни снимци и фотографије чланова удружења који су снимљени за време риболова, са њиховим најбољим уловима из претходне године. Дизија је позвао риболовце да сваки видео материјал доставе удружењу, посебно оне који приказују хватање рекордних примерака и њихово враћање у Дунав како би мотивисали и остале чланове удружења, посебно најмлађе и послужили им као пример у њиховом будућем бављењу спортским риболовом.

На скупштини риболоваца такође је било доста говора о стању вода и рибљег фонда. Дизија је упозорио риболовце на несавесно вађење рибе, матица које се извлаче у моменту када су на врхунцу своје репродукције, а чијим се изловом уништава рибљи фонд на Дунаву код Апатина.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *