ГИМАЗИЈАЛЦИ НА ДРЖАВНИМ И РЕГИОНАЛНИМ ТАКМИЧЕЊИМА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ученици апатинске Гимназије „Никола Тесла“ тек се захуктавају на такмичењима, а већ су својој школи донели бројна признања.

Недавно је у сомборској гимназији „Вељко Петровић“ одржано окружно такмичење из математике на којем су учествовали и ученици апатинске гимназије. Такмичила су се четири ученика, а са њима је радила професорица Сандра Поповић.

– Припремали смо се на додатној настави вежбама које чине посебни задаци, мимо редовног градива. Четири ученика наше школе су била заинтересована за одлазак на такмичење. То су Ања Добријевић и Марко Плели из првог разреда, Јелена Михалек из другог разреда и Марина Гајчин из четвртог разреда. После освајања добрих резултата на општинском такмичењу ови ученици су се пласирали на окружно где је Ања је освојила треће место и трећу награду, Марко пето место и похвалу, Јелена прво место и прву награду, а Марина друго место и другу награду. Морам да појасним зашто говоримо о месту и наградама, зато што ученик може да има прво место, а да уопште нема награду. Награде зависе од броја остварених бодова на такмичењу, изјавила је проф. Сандра Поповић, ментор ученика такмичара из  математике.

Професорица Поповић је нагласила да је задовољна радом својих ученика и интересовањем ученика Гимназије за математику, а поносна је на резултате које остварују на такмичењима. Оно што сада чека њене ученике је државно такмичење.

– За учеснике државног такмичења ученика средњих школа Друштво математичара Србије одређује квоте по окрузима. За наш округ (Сомбор, Кула, Оџаци, Апатин) одређена је квота од укупно седам ученика. Међу тих седам који су се пласирали на државно такмичење су Јелена Михалек и Марина Гајчин, ученице Гимназије „Никола Тесла“, каже проф. Поповић.

И гимназијалци су задовољни својим учешћем и пласманима.

–  На такмичења сам ишла још у основној школи, па немам велику трему и страх од онога што ме на њима очекује. Такмичења у средњој школи су много тежа. За ово из математике сам се припремала само недељу дана, јер сам пре тога мислила да ћу ићи једино из хемије и физике, али сам се предомислила. Имали смо да урадимо пет задатака за 180 минута, а они су били обимни и тешки. Задовољна сам резултатима из математике, а ускоро ме чека и такмичење из хемије, каже Ања Добријевић, ученица првог разреда Гимназије.

Василије Зорић је у четвртој години већ прошао такмичења из социологије и књижевности.

– Из социологије сам се пласирао на Регионално такмичење, а припремала ме је професорица Јелисавета Шипић. Она ми је доста помогла у исправљању граматичких грешака, а за такмичење ми је помогао и тренер са пројекта „Неформалног образовања интеркултуралног позоришта руралне Бачке“ који ме је упознао са темом. Његова презентација је била толико занимљива да сам одлучио да се пријавим за такмичење са темом „Интеркултуралност“. До фебруара месеца морао сам да напишем семинарски рад до 16 страна. Радови могу да буду теоријски или истраживачки, али како нисам још вешт довољно за истраживање на ту тему, одрадио сам теоријски рад. Послао сам тај рад и организатори су ме позвали као једног од неколико такмичара из Војводине на Регионално такмичење које ће се одржати у Новом Саду. У још три центра ће бити одржана регионална такмичења, а онда ће се најбоље пласирани из свих центара упутити на државно такмичење у Београд, 23. марта. Учествовао сам и на општинској смотри рецитатора за коју ме је припремала професорица књижевности Вера Јанчић и пласирао се на Зонску смотру. Нисам одмах поверовао у пролаз даље јер сам песму научио у уторак увече, а смотра је била већ у четвртак. Организаторе сам морао замолити да ми омогуће да се представим у Бачу уместо у Суботици јер су ми се у исти дан поклопиле Зонска смотра и Регинално такмичење из социологије, рекао је матурант Василије Зорић.

Како је ово тек почетак такмичења ученика средњих школа, о успесима апатинских гимназијалаца још ћемо писати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *