ОДРЖАНА 36. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ АПАТИН – ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ БУЏЕТ ЗА 2020. ГОДИНУ

APATIN EKONOMIJA VESTI

Данас је одржана 36. седница Скупштине општине Апатин на којој су одборници разматрали дневни ред од седамнаест тачака. Седница је започела разматрањем и усвајањем извештаја мандатно-имунитетске комисије, па је након престанка мандата одборника Илије Бурсаћа именован нови одборник са листе „Александар Вучић – Србија побеђује“, Вељко Балаћ.

Данашњу седницу је обележило усвајање буџета општине Апатин за 2020. годину. Известилац по овој тачки је био доцент др Славољуб Штрбо, руководилац одељења за привреду и финансије општине Апатин, који је одборнике упознао са детаљима буџета за наредну, али и о извршењу буџета за текућу годину.

-На дан 23. децембар 2019. године извршење буџета за текућу годину је 85% или милијарду и 136 милиона динара, па ће буџет бити извршен онако како је пројектован. За разлику од претходних година, током 2019. године смо имали два уместо три ребаланса буџета и мислим да је ово доста добар резултат у односу на планирани буџет за ову годину, рекао је Штрбо.

Буџет за 2020. годину је планиран у висини 1.222.426.000 динара. Приходи из буџета 1.132.667.000 динара, а приходи из других извора су 89.759.000 динара. Предлог нацрта буџета за 2020. годину је објављен на сајту Општине, па су грађани након увида у исти, имали прилику да доставе своје предлоге и коментаре, како би се унапредиле предложене ставке. Одржана је и јавна расправа о буџету, за коју судећи према лошем одзиву грађана, није било велико интересовање.

-У изради буџета су учествовали сви корисници буџетских средстава и водили смо рачуна да за свака Месна заједница добије неку квалитетнију инвестицију. Не можемо се похвалити да нам је буџет изузетно велик, али смо планирали да у свим сегментима дешавања у нашој локалној самоуправи обезбедимо максималну подршку, како би функционисање општине било што квалитетније, нагласио је Славољуб Штрбо.

У буџету за 2020. годину се између осталог налазе и пројекти које су грађани предлагали током анкете „Реформе пореза на имовину“. Тако се у следећој години планира изградња зелене пијаце у Сонти, реконструкција улице Вук Караџић у Пригревици и Сомборског пута у Купусини, те реконструкција бициклистичке стазе у апатинској улици Димитрија Туцовића. Поред свега наведеног, средства су планирана и за изградњу великог дечијег игралишта у Блоку 112.

Одборници су усвојили кадровски план општинске Управе и Правобранилаштва општине за 2020. годину, као и предлог Одлуке о ангажовању ревизора за обављање екстерне ревизије завршног рачуна буџета општине Апатин за 2019. годину.

У наставку седнице усвојен је Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о накнадама за коришћење јавних површина на територији општине и Предлог

Одлуке о изменама и допунама Одлуке о давању у закуп пословних просторија, а наредним тачкама и програм пословања за 2020. годину и посебни програми за коришћење средстава из субвенција за 2020 годину ЈКП „Наш дом“ Апатин, за Јавно предузеће за управљање путничким пристаништем и марином Апатин, као и Правилник о организацији и систематизацији радних места Туристичке организације Апатин.

На крају 36. седнице усвојен је предлог решења о разрешењу и именовању члана Савета за образовање, културу и спорт, председника и члана Кадровско-административне комисије.

У оквиру последње тачке дневног реда одборници су за вршиоца дужности директора Установе за стручно оспособљавање одраслих именовали Милку Никшић, након што је досадашњем директору ове установе Мирку Медићу истекао мандат.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *