ODRŽANA 24 SEDNICA SO APATIN

APATIN DRUŠTVO POLITIKA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Danas je u Velikoj sali Skupštine opštine Apatin održana 24. sednica SO na čijem je dnevnom redu bilo samo dve tačke .Odbornici su nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika sa prošle sednice , po hitnom postupku usvojili predlog “Godišnjeg programa zaštite , uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Apatin za 2015 godinu”.

Razlog hitnom usvajanju leži u isticanju roka važenja ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini što bi za posledicu imalo smanjenje prihoda u odgovarajućoj budžetskoj godini ali i korišćenje polj. zemljišta u suprotnosti sa zakonom.Izvestilac programa je bio Željko Kiš, stručni saradnik iz oblasti poljoprivrede.

– Predlog godišnjeg programa sačinjava pregled poljoprivrednog zemljišta opštine Apatin u državnoj i privatnoj svojini. U državnoj svojini imamo 10470 hektara i od toga se na licitaciji nudi 6000 h, po pravu prečeg zakupa imamo 1700 hektara, dok ostatak ide na javnu licitaciju – rekao je Kiš.

Prema njegovim rečima cena zakupa zemljišta na teritoriji opštine Apatin ima nešto niži prosek od onog u Vojvodini.-Prihod opštine od zakupa zemljišta iznosi preko trideset miliona dinara na godišnjem nivou i mislim da cena zakupa u 2015  neće biti manja nego što je bila prethodnih godina. Prosečna cena u Srbiji, kako smo dobili informaciju je negde oko četiristotine evra po hektaru, u opštini Apatin je to nešto manja od trista- kaže Kiš.

Komentarišući najavljenje proteste poljoprivrednika zbog odluke Vlade o davanju polj. zemljišta stranim kompanijama, Kiš je rekao:-Naši poljoprivrednici su nezadovoljni ovom odlukom ne samo zbog cene zakupa nego i zbog toga što se stranom fizičkom odnosno pravnom licu ustupa zemlja na korišćenje na dvadeset godina , dok se našim poljoprivrednim proizvođačima zemljište daje na period do tri godine i po znatno višoj ceni.

Željko Kiš, SO Apatin,24 Sednica skupštine opštine Apatin , 11 jun 201524 Sednica skupštine opštine Apatin , 11 jun 2015