ОДРЖАН ТЕХНИЧКО ТАКТИЧКИ ЗБОР У АПАТИНУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА “ДУНАВ БЕЗБЕДНА РЕКА”

APATIN DRUŠTVO VESTI

Данас су припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору, у оквиру пројекта „Дунав безбедна река“, организовали техничко-тактички збор на јавном купалишту код ресторана „Плава ружа“ у Апатину.
Носилац пројекта је Министарство унутрашњих послова у Сомбору, док су партнери Општина Апатин, Црвени крст Апатин, ЈП „Дунавска обала“ Апатин, Војводинашуме, Бања Јунаковић, Културни центар и Галерија „Меандер“ Апатин.
У уводном говору присутне је поздравила председница општине Апатин Дубравка Кораћ која је истакла важност овог пројекта за све који живе уз реку Дунав.
-Поштовани припадници Министарства унутрашњих послова, поштовани грађани, драга децо, задовољство ми је да данас испред локалне самоуправе општине Апатин присуствујем презентацији пројекта “Дунав безбедна река”. Дунав је одувек био симбол Апатина, према њему се обликовао град и живот у самом граду. Дунав је много донео Апатину, али нажалост повремено односио оно највредније, а то су људски животи. Управо кроз пројекат “Дунав безбедна река”, а на иницијативу припадника Полицијске управе из Сомбора и из Апатина, наши најмлађи су имали прилику да науче да поштују реку и њена правила, а зарад оног најбитнијег, личне безбедности. Моћна река од свих нас који ка њој гравитирамо тражи само једно, а то је поштовање. Кроз пројекат је едукативним предавањима, ликовним конкурсом, постављањем информативних табли упозорења скренута пажња јавности и најмлађих на ризике које носи боравак на реци. Они су едуковани да препознају и предупреде потенцијално опасне ситуације. Кроз бесплатну школу пливања коју организује Општина Апатин у сарадњи са Спортским савезом у претходних пет година укупно је обучено преко осамсто малишана. Ове године очекује се преко две стотине полазника, а на овај начин и општина Апатин доприноси безбедности на реци. Користим ову прилику да се захвалим свим припадницима Министарства унутрашњих послова који су учествовали у реализацији овог пројекта. Као председница општине највећу захвалност дугујем Начелнику Полицијске станице у Апатину господину Данету Ђаковићу који сада сигурно није превише срећан што га на овај начин истичем, међутим он је у великој мери допринео да се у пројекат укључе сви локални актери. Повезао је све нас, локална предузећа, локалну самоуправу и направио сјајну сарадњу са Министарством и због тога је у великој мери заслужан за реализацију овог пројекта. Желим вам успешну данашњу презентацију, а нашим суграђанима да уживају у лету, али пре свега поштују Дунав и његова правила.

Присутне је поздравио и Дане Ђаковић Начелник Полицијске станице Апатин и потпуковник полиције који је уједно захвалио свим учесницима на пројекту, али и присутним суграђанима.

-Прво бих да се захвалим председници на лепим и бираним речима, хвала Вам. Добар дан и добродошли, хвала вам што сте се одазвали манифестацији у оквиру пројекта “Дунав безбедна река” да заједно учимо, разговарамо и видимо које су превентивне активности реализоване. Користим прилику да се захвалим локалној самоуправи као и осталим партнерима на њиховом доприносу у пројекту који је покренут са циљем да превентивним радом и едукацијом покушамо да смањимо број несрећа у води и поред воде. Препознали смо проблем и покренули активности ка заједничком циљу, што већој безбедности наших грађана, а посебно наше деце. Наши грађани присутни овде ће видети показну вежбу под називом “Апатин 2024.” коју ће у првом делу реализовати Ватрогасци спасилачке јединице и Црвеног крста Апатин, а у другом припадници Хеликоптерске јединице МУП-а и Ронилачке јединице жандармерије. Присутни су и припадници жандармерије криминалистичке, саобраћајне и граничне полиције који излажу део своје опреме коју користимо свакодневно у раду, а ту су и да разговарају са вама, нарочито са децом, како би им што више приближили рад полиције, како би видели да смо њихови пријатељи и како нам је њихова безбедност најважнија, Још једном хвала свима.

Први део показне вежбе под називом „Апатин 2024“ реализовали су припадници Ватрогасно-спасилачке јединице и Црвеног крста, док су други део извели припадници Хеликоптерске јединице МУП и Ронилачке јединице Жандармерије.
Посетиоци су имали прилику да разговарају са припадницима Жандармерије, криминалистичке, саобраћајне и граничне полиције, који су изложили део опреме коју користе у свакодневном раду.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *