APATINSKI POLJOPRIVREDNICI ZAINTERESOVANI ZA SUBVENCIONISANE KREDITE

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Pomoćnik predsednika opštine Apatin zadužen za poljoprivredu, Đorđe Vignjević rekao je danas da je od objavljivanja konkursa za subvencionisane kredite namenjene poljoprivrednicima sa teritorije opštine Apatin do sad stiglo oko desetak prijava.

Reč je kratkoročnim kreditima od 65.000 do 400.000 dinara za nabavku obrtnih sredstava za koje je lokalna samouprava raspisala konkurs 17. oktobra. Opština Apatin po ovom programu plaća kamatu , a na poljoprivrednicima je da vrate glavnicu, odnosno iznos koji im je banka odobrila.

-Krediti su namenjeni za obrtna sredstva sa rokom vraćanja od 12.meseci, opština pokriva troškove kredita, kamatu, rekao je Vignjević i dodao da poljoprivrednici mogu u smislu pravdanja utroška sredstava priložiti i ranije pribavljene račune, ne starije od 1. avgusta 2016.

Prema njegovim rečima zahtevi će biti razmatrani do 20.  decembra, kada ističe rok za prijavu. Opština Apatin nakon pregleda konkursne dokumentacije, daje saglasnost sa kojom podnosilac odlazi u banku. Kompletna procedura odobravanja kredita traje od četiri do pet dana.

-Uslovi nisu strogi, sve što je potrebno je da poljoprivrednik ima registrovano gazdinstvo, da je ono aktivno i da podnosilac zahteva ima prebivalište na teritoriji opštine, ističe Vignjević i kaže da su za kredite većinom zainteresovani poljoprivrednici iz Sonte i Apatina.

-Sredstva za subvenciju kredita su obezbeđena u budžetu opštine Apatin u iznosu od 2.100.000,00 dinara što znači da opština može da pokrije troškove kamate za 90 ugovora, kaže na kraju Vignjević.

Kompletnu dokumentaciju za dobijanje kredita, obrazac i prijavu, zainteresovani poljoprivrednici mogu da preuzmu sa sajta opštine Apatin ili u mesnim zajednicama, gde je poziv istaknut na oglasnim tablama.