ODRŽAN HUMANITARNI KONCERT ZA OBNOVU APATINSKE SINAGOGE

APATIN KULTURA VESTI

U organizaciji Nemačkog udruženja “Adam Berenc” iz Apatina i Zavičajnog udruženje Apatinaca iz Nemačke, a pod pokroviteljstvom opštine Apatin, sinoć je u velikoj sali Kulturnog centra u Apatinu, održan humanitarni koncert klasične muzike na kojem su prikupljana sredstva za obnovu apatinske Sinagoge.

Posetioci su u dvočasovnom programu uživali u delima poznatih kompozitora, kao što su Paul Abraham, David Poper, Imre Kalman, Mocart koje je izvodio ansambl “Paul Abraham” u sastavu Daniel Weiẞ-piano, Marko Miletić-cello, Kyle Fearon Wilson-violina, Jožef Bisak-viola, Erne Švan-violina i operska pevačica Izabela Gužvanj.

Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (5)

Predsednik udruženja “Adam Berenc”, Boris Mašić je izjavio da je pored humanitarne akcije prikupljanja sredstava za obnovu Sinagoge, ovaj koncert ujedno i odavanje pošte Pal Abrahamu, rođenom Apatincu i svetski poznatom kompozitoru.

-Razlog večerašnjeg okupljanje je dvojak, pored obnove kulturne baštine ovo je prilika da se setimo svetski poznatog kompozitora Pal Abrahama, na kojeg ovaj grad treba biti ponosan. Kompozitora koji je više poznat u svetu gde se danas izvode njegova dela nego u gradu u kojem je koračao svoje prve muzičke korake, komponovao svoje prve kompozicije, rekao je Mašić.

Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (8)

Prisutnima se obratio i Peter Mijatović , predsednik Zajednice Apatinaca u Nemačkoj (Apatiner Gemeinschaft e.V.” ) koji je rekao da mešoviti ansambl „Paul Abraham”, koji čine umetnici iz Nemačke i Srbije oslikava život i delo kompozitora.
-Orkestar “Paul Abraham” je osnovan u 2016 godini kao ideja aktivnog susreta i približavanja kulture srednje i istočne Evrope. Ovi mladi talentovani muzičari Štutgarta i Novog Sada u nadregionalnom zajedništvu baštine život i delo poznatog kompozitora koji je povezivao evropske regije svojim kompozicijama. Ovo je životni uspeh Pal Abrahama i najjači motiv ovog orkestra izjavio je Mijatović.

Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (35)

Ističući značaj obnove apatinske Sinagoge, Mašić je poručio da Apatin zaslužuje da bude postavljen na mapu evropske kulturne baštine.
– Želimo da ukažemo na potrebu očuvanja naše kulturne baštine. Na jedan izuzetno vredan kulturni spomenik, nekadašnju sinagogu. Sa njenom obnovom ovaj segment naše prošlosti bi se spasao od propadanja i konzervirao za budućnost poručio je Mašić i dodao da on nije samo značajan za Apatin nego za celu kulturnu baštinu Srbije.

U adaptaciji Sinagoge neophodno je uložiti oko 20.000 evra. Poslednji radovi su izvedeni još 1946. godine kada je Jevrejska opština prodala bogomolju Baptističkoj crkvi. Ovaj verski objekat je značajan po plafonskom muralu, jedinstvenom u svetu za čiju će obnovu pored humanitarnih akcija biti neophodno aplicirati za sredstva kod Ministarstva kulture a očekuje se potpisivanje ugovora između Kulturnog centra Apatin i Baptističke crkve, čime bi se ozvaničio početak saradnje na ovom značajnom projektu očuvanja kulturno istorijske baštine Apatina.

Nakon ovog u Apatinu, večeras će biti priređen sličan dobrotvorni koncert i u Somboru. Koncert je zakazan za 18 sati u HUN „Gerhard” (ulica Matije Gupca, pored Velikog katoličkog groblja).

Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (36) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (33) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (34) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (30) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (31) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (26) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (35) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (24) Paul Abraham Humanitarni koncert, dom kulture Apatin, 2017 (16)