ODRŽAN BODROG FEST 2015

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI VOJVODINA

Bodrog fest-festival tradicije i kulture održan je tokom vikenda u Bačkom Monoštoru kraj Dunava uz prisustvo više hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva. Kao i prethodnih deset godina ceo Monoštor je mirisao na kulinarske specijalitete od ribe i divljači, makovnjače, domaće rakije i vina. Na štandovima su bili proizvodi starih zanata od drveta, slame, ručni radovi sa lutakama u šokačkim nošnjama.

Raport predsedniku grada Sombora Saši Todoroviću, je dao Josip Đipanov posle čega je usledila fijakerijada, smotra fijakerista iz Srbije i Hrvatske. Todorović je istakao da su stanovnici ovog dela Bačke, posebno Monoštora, primer tolerancije među različitim kulturama i nacionalnostima. Poznati graditelj čamaca I šajki od drveta Đuro Rang, pokazuje svoja dela. -Čamci su od hrastovine, najboljeg drveta za rečnu plovidbu. Ovi veći koštaju 500 a manji 200 evra ali nema kupaca, narod nema para-kaže Rang koji je u svoojoj zanatskoj karijeri izgradio desetine čamaca, šajki, neretvanskih lađa.

bodrog Đipanov raport

Bodrog fest ujedno pored tardicionalnih jela i domaće radinosti promviše razvoj ekološke svesti, za šta je pokrovitelj Svetski fond za prirodu WWF. -Posebno se promovisalo očuvanje i zaštita životne sredine u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje podunavlje“ i budućem Prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava-Dunav“, uz izložbe, radionice, prezentacije, u kojima učestvuju predstavnici različitih ekoloških organizacija iz Srbije i inostranstva uz pokroviteljstvo Svetskog fonda za prirodu WWF-a.

Organizator manifestacije je Mesna zajednica Bački Monoštor, u saradnji sa monoštorskim udruženjima građana, a uz podršku grada Sombora i Turističke organizacije.

bodrog stari zanati