ODBOR POVERILACA FABRIKE AKUMULATORA SOMBOR NIJE PRIHVATIO PONUDU KOMPANIJE “BATAGON”

EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Odbor poverilaca somborske Fabrike akumulatora “Sombor” (FAS) u stečaju nije prihvatio ponudu ponuđača kompanije “Batagon internešnl” iz švajcarske za kupovinu ove fabrike.Oni su dostavili ponudu vrednu 3,5 miliona evra, a procenjena vrednost proizvođača akumulatora je 24,57 miliona evra.Ta cena je manja od polovine procenjene vrednosti, pa je Odbor poverilaca procenio da je to mala cena.

Prema rečima Predraga Ljubovića, stečajnog upravnika, koji je oglasio prodaju preduzeća metodom neposredne pogodbe, on će sada o tome obavestiti predstavnike “Batagon internešnl”. On dodaje da će pregovori s ovom kompanijom biti nastavljeni zbog povoljnije ponude.

Švajcarski biznismen Dalibor Matić je prilikom otvaranja ponude izjavio da ukoliko im poverioci odbore kupovinu fabrike,novi vlasnici planiraju da u nju ulože, u prvom kvartalu, milionevra. Fabrika bi prvestveno proizvodila za tržišta Rusije, Nemačke, Švajcarske, Italije i Francuske. Za početak bi angažovali 450-500 radnika,a kasnije bi došli do kapaciteta od 800 zaposlenih.

Odbor poverilaca čine predstavnici Svetske banke kao najvećeg poverioca, Komercijalne banke, Hal banke, Mediolanum investa, koji je otkupio potraživanja Banke Inteza, kao i predstavnik oko 800 bivših radnika.

Fabrika akumulatora “Sombor” je od 2006. godine poslovala u satvavu Farmakoma MB vlasnika Miroslava Bogićevića, a 2015.godine zbog finaniske blokade od 36 miliona evra proglašen je stečaj.