ОД СЕПТЕМБРА ВЕЋЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЛЕКО

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће Влада почети поступак повећања премије за млеко са седам на 10 динара, а реализација ће почети од септембра.

Недимовић је у изјави за Танјуг телевизију оценио да је ситуација у млечном говедарству изузетно неповољна због високе цене импута, односно хране за животиње.

Он је пренео да држава разговара са трговинским ланцима и млекарима, како би се видело шта они могу да ураде паралелно са мерама државе, истакавши да очекује да ће млекаре изаћи са додатним повећањем цена.

Према његовим речима, чињеница је да мора доћи до раста цене млека, јер ова производња више не може да трпи садашње високе цене импута да не би дошло до смањења броја грла у будућности.

Потпредседник Владе је рекао да је данас одржао састанак са млекарама, код којих постоји спремност да у наредним данима изађу са одређеним предлозима за корекцију цене млека, док ће следеће недеље бити одржан састанак са трговинским ланцима о томе да поскупљење не буде велики удар на купце.

Недимовић је нагласио да се мора водити рачуна о целом систему и да не сме доћи до неконтролисаног раста цена финалног производа, јер то може да доведе до смањене продаје млека, што такође није добро.

Он је, говорећи о овогодишњем роду пољопривредних култура, истакао да ће, и поред временских неприлика које су нас снашле, Србија у бруто друштвеном производу у пољопривреди бити на нивоу прошлих година које су биле рекордне.

Највише пада ће бити у сектору кукуруза, док ћемо код пшенице имати раст у односу на претходну годину, али када се погледа целокупан биланс бићемо отприлике на лањском нивоу, објаснио је потпредседник Владе.

У свету тренутно велики проблем представљају високе цене ратарских култура, које су на историјском максимуму, што отежава ситуацију у сточарству, навео је он и поручио да ће Србија имати довољно хране за своје потребе и да ће остати и за извоз.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.