ОД ЧЕТВРТКА ДРЖАВА ИСПЛАЋУЈЕ МИНИМАЛЦЕ, ПРИЈАВЕ ЗА 100 ЕВРА ОД 15. МАЈА

EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Више од 1,1 милиона запослених ће добити од државе Србије три минималца у укупној вредности од 750 евра, а исплата ће почети 7. и 8. маја, рекао је данас на РТС-у министар финансија Синиша Мали.

За три минималца које исплаћује држава као подршку економије пријавило се 237.000 послодаваца, рекао је он.

Додао је да се у Србији за два месеца за исплату накнаде за незапосленост преко Националне службе за запошљавање пријавило 6.047 грађана који су остали без посла.

“Са одговорним обухватним и добрим мерама успели смо да задржимо највећи број радних места, ако не и сва радна места у Србији”, рекао је он и додао да је држава највећи терет кризе преузела на своја плећа.

Он је рекао да је добро што је највећи број фабрика већ кренуо да ради прошле недеље и да се полако привреда враћа на старо.

“Знате пројекције ММФ и стопа раста -3 за Србију, ми смо у ребалансу буџета ставили -1,8, а ако овако наставимо да се што брже отварамо, да кренемо што пре даље ми ћемо бити можда на нули што значи да ћемо ми бити најуспешнија економија у Европи ове године а то је огромна ствар”, рекао је Мали.

Пријава за 100 евра сваком грађану почиње 15. маја и трајаће до 5. јуна, рекао је он и додао да ће потпуно бити испуњено дато обећање.

Мали је рекао да је реч о оправданој економској мери, јер је раде и САД, Јапан, Хонг конг, Сингапур, а не само Србија.

Додао је да је њен циљ да се умање последице кризе и прошири оптимизам и покаже колико је Србија јака као држава, а грађани ће за тај новац купити неку робу што ће подстаћи привреду.

За одлагање плаћања пореза и доприноса до сада је сума од 29,5 милијарди динара, за неплаћање аконтације пореза на добит пријављена сума је 3,3 милијарде динара, три минималца укупно је државна помоћ од преко 90 милијарди динара.

“Зато понављам стално, стабилни смо , јаки смо – имамо новац за све то “, рекао је Мали.

За јефтине кредите подршке преко Фонда за развој за десет дана јавило се преко 3.000 предузећа а 179 кредита је одобрено за укупно 1,5 милијарди динара.

“Тај новац већ улази у економију и фирме то користе за своју ликвидност”, рекао је он и додао да је и 80 одсто микропредузећа изразило заинтересованост да учествује у гарантној шеми подршке преко пословних банака.

“Велики део изласка из кризе зависи од екстерног фактора, колико ће брзо да крене и ЕУ и свет, да се отварају границе, ми радимо оно што је до нас И битно је да то урадим она најбољи могући начин”, рекао је Мали.

Он је рекао да додатно теку преговори са туристичком привредом која је највише погођена на тему како да им се додатно помогне.

“С друге стране имамо у ребалансу буџета две милијарде динара за ваучере, да људи летују у Србији И да туризму помогнемо и на тај начин”, рекао је он.

Покушавамо да одговоримо на изазове, останемо здрави, не угрозимо макроекономску стабилност, а да са друге стране наша економија остане у стању да што јаче И што брже крене да трчи у што краћем временском период. (Танјуг,ФоНет)

1 thought on “ОД ЧЕТВРТКА ДРЖАВА ИСПЛАЋУЈЕ МИНИМАЛЦЕ, ПРИЈАВЕ ЗА 100 ЕВРА ОД 15. МАЈА

  1. A gde je taj broj na koji se prijavljuje ja nemam racun u baci i šta sad da radim imam jedino iz hrvacke otp bake tekuci racun jer sam tamo radio do pademije i više neidem iz srbije hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *