OD 11-13 MAJA ODRŽAVA SE SOMBORSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

APATIN KULTURA VESTI

Drugi “Somborski književni festival” održaće se ove godine od 11. do 13. maja u organizaciji Gradske biblioteke Кarlo Bijelicki Sombor i uz podršku Skupštine opštine Sombor.

Ovogodišnji festival trajaće tri dana, a tokom festivala somborskoj publici će se predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu, okruženju i filmu. Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije. Gosti će biti poznata imena iz domena poezije, proze, dramaturgije: Vladimir Arsenijević, Marko Tomaš, Jelena Lengold i drugi.

Uz ovaj primarni aspekt Festivala, održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji je jedinstven u državi. Iako postoji veći broj konkursa za objavljivanje prve knjige mladih pisaca, nijedan ne rešava problem druge knjige, te je Somborski književni festival ponudio odgovor na ovaj problem.

-Na naš konkurs pristiglo je dvadeset i šest rukopisa, što je dokazalo da interesovanje za ovakvu vrstu konkursa i podrške mladim piscima ne samo da postoji, već je i apsolutno neophodno, kažu organizatori festivala.

 

Žiri konkursa u sastavu: Branislav Živanović, Dušan Vejnović i Tamara B. Кrstić, izdvojio je pesnički rukopis “Bogovi otvorenih prozora”, jagodinskog pesnika Aleksandra Petrovića.

Somborski književni festival održava se u “Srpskoj čitaonici Laza Кostić” Sombor i Sali Dečjeg odeljenja “Gradske biblioteke Кarlo Bijelicki.