OD 1.JUNA OŠTRIJE ZAKONSKE MERE- UDARITE LI ŽENU IDETE U ZATVOR!

APATIN DRUŠTVO VESTI

Od 1. juna stupa na snagu novi zakon, koji bi trebalo da poruči nasilnicima “udarite li ženu idete u zatvor”, povodom ovog zakona počela je obuka policajaca, tužilaca i sudija. Nezvanično saznajemo, u svakoj policijskoj stanici biće  obučena dva policajca, posebno za ovaj vid nasilja.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.

-Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi, poručio je Stefanović.

Novi zakon, kako je objasnio, donet je zbog uočenih manjkavosti ranijeg sistema, a da po novom zakonu, postoji hitna mera gde nasilnika izbacujuiz kuće, privode ga i određuje mu se mera zadržavanja.

Ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da se država ne bori samo sistematski protiv nasilja u porodici, već i ličnim angažovanjem njenih članova.

-Vlada Srbije pruža punu podršku da se u što većoj meri i što bolje implementira Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici koji počinje da se primenjuje od 1. juna, naglasila je Kuburović.

Prema njenim rečima u toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i više od 400 zamenika tužilaca i sudija.

U zajedničkim radionicama, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke biće uključene nevladine organizacije kako bi što više približili s čim se suočavaju žrtve nasilja.

Povodom ovog zakona pitali smo naše sugrađanke za mišljenje. A. K. je za sajt Radio Dunav-a rekla:

-Bilo je i krajnje vreme da nadležni porade na ovom problemu, ne prođe dan, a da ne pročitamo da je neka žena pretučena ili čak ubijena, porast nasilja u porodici, pogotovo nad ženama je i više nego vidljiv, osim što je nasilje u porastu, postoji i ona druga strana, žene su spremne da pričaju o ovom problemu, a stupanjem na snagu ovog zakona biće i sigurnije da imaju kome da se obrate za pomoć, rekla nam je Apatinka A. K.

A.N. je mišljenja da će kao i u svakom zakonu i u ovom biti “rupa” koju će neko pokušati da zloupotrebi.

-Možda će me sugrađanke pogrešno shvatiti, naravno da nisam na strani nasilnika, pre svega sam žena i ni sama ne bih volela da se nađem u situaciji da trpim nasilje, ali će makar jedna žena pokušati da zloupotrebi zakon. Volela bih da grešim, rekla je za naš sajt I. N.

Od trenutka stupanja na snagu Porodičnog zakona 2005. godine, najčešće izricane kazne protiv nasilja u porodici jesu kazna do jedne godine zatvora, ili uslovno na jednu do dve godine, ili obavezno lečenje. Inače, pre donošenja Porodičnog zakona, dakle pre 2005, nije vođena čak ni evidencija o broju prijavljenih žrtava porodičnog nasilja. Prema ranijem istraživanju Beogradskog centra za ljudska prava, u opštinskim sudovima širom Srbije tokom 2006. zapravo i nije bilo podataka o težim oblicima nasilja za koje se mogu izreći i strože kazne zatvora. Jedva da su bile izrečene i mere zaštite, kao što je iseljenje iz stana, zabrana pristupa članu porodice, zabrana daljeg uznemiravanja…