ОД 1. ЈУНА ДОЗВОЉЕНО ОКУПЉАЊЕ ДО 1000 ЉУДИ, ПОЧИЊЕ И ТЕСТИРАЊЕ АНТИТЕЛА УЗ ЦЕНУ ОД 1200 ДИНАРА

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE VESTI

Од 1. јуна на спортским догађајима на отвореном биће дозвољено присуство публике уз дистанцу од једног метра, као и окупљање на отвореном до 1.000 људи, одлучено је на седници Кризног штаба. Такође, од 1. јуна грађани ће моћи да се на лични захтев тестирању и открију да ли имају антитела на корона вирус, а цена тог теста биће 1.200 динара.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је за Танјуг рекла да је на седници Кризног штаба донета одлука да од 1. јуна почну серолошка истраживања на лични захтев грађана који не испуњавају утврђене индикације за бесплатно тестирање.

“На тај начин ће моћи да испитају да ли имају антитела на вирус и да ли су дошли у контакт са вирусом у претходном периоду”, казала је Кисић Тепавчевић.

Ова врста тестирања, позната и као “елиса тестирање” моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

Кисић Тепавчевић рекла је за Танјуг да је на седници Кризног штаба којим је председавала премијерка Ана Брнабић, једногласно одлучено да се релаксирају мере у складу тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Затвараћемо једну по једну ковид болницу

Све је мање хоспитализованих пацијената инфицираних Ковидом 19 због чега ће се у наредном периоду ковид болнице постепено затварати и враћати њиховој првобитној намени, изјавила је епидемиолог Кисић Тепавчевић.

Она је казала да на данашњој седници Кризног штаба није разматрано затварање још неке конкретне ковид болнице, али је напоменула да је све мање капацитета потребно за смештај заражених корона вирусом.

“У наредном периоду затвараћемо једну по једну ковид болницу и вратити је у њену првобитну намену”, рекла је Кисић за Танјуг.

Она је казала да се у Србији наставља тренд пада учесталости оболевања од корона вируса уз спорадична жаришта.

Подсетила је да су се последњих недеља појавила жаришта у радним колективима, али да се реаговало на време и да су препознати први случајеви инфекције.

“Све особе које су инфициране и њихови контакти су тестирани и успели смо да на време зауставимо даље ширење вируса на општу популацију”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Нагласила је да две трећине заражених у радним колективима у Лесковцу, Врању и Смедереву нису имали симптоме заразе и да се радило о асимптоматским носиоцима болести што, како каже, показује да је смањена активност вируса Ковид 19 у популацији.

Поједине болнице већ су изашле из ковид система, као што је Институт за ортопедију “Бањица” и нова зграда КЦ Ниш, а празне се Општа болница у Панчеву и КБЦ Звездара. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *