ОД 1. ЈАНУАРА НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсетио је данас грађане да, у складу са Законом о ПИО, од 1. јануара 2021. године важе нови услови за остваривање права на старосну и превремену старосну пензију.

Граница за одлазак у старосну пензију код жена помера се за два месеца, тако да је услов за жене у 2021. години 63 године и два месеца живота и најмање 15 година стажа осигурања. Код мушкараца и даље важе исти услови – 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.

Осим тог основа за старосну пензију, осигураници оба пола могу то право остварити са навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.

За остваривање права на превремену старосну пензију, од 1. јануара 2021. мушкарцима ће бити потребно 40 година стажа осигурања и 59 година живота, а женама најмање 39 година и четири месеца стажа осигурања и 58 година и четири месеца живота.

У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години. Укупан износ умањења за превремену старосну пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Уколико осигураник жели да оствари право на пензију по условима из 2020. године, потребно је да најкасније 30. децембра раскине радни однос, како би најкасније 31. децембра поднео захтев за остваривање права на пензију.

Захтев са приложеним доказима могуће је предати лично на шалтеру надлежне организационе јединице Фонда или га послати поштом као препоручену пошиљку. Поред тога, Фонд је грађанима омогућио да захтеве за остваривање права на пензију подносе и електронским путем, коришћењем веб портала е-Шалтер, преко адресе esalter.pio.rs

Порталу се може приступити и преко сајта Фонда. На порталу се налази и детаљно упутство за коришћење, као и услови које је неопходно испунити да би се портал могао користити, наводи се у саопштењу. (ФоНет)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *