ОБЕЗБЕЂЕНА СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАДЊУ РЕЦИКЛАЖНОГ ЦЕНТРА У СОМБОРУ

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

НОВИ САД-Министарство заштите животне средине је заједно са европским партнерима обезбедило средства за изградњу осам нових регионалних центара за управљање отпадом, од којих ће три бити на територији Војводине, изјавио је данас државни секретар у том министарству Роберт Јакша.

-Ти центри ће бити изграђени у Сомбору, Инђији и Сремској Митровици. Изградња рециклажних центара даје нам неопходан предуслов за даљи развој функционалног система управљања комуналним отпадом. Министарство је за ову годину издвојило 75 милиона динара за уклањање дивљих депонија, а њих у овом тренутку у Србији има 2.500”, рекао је Јакша, преноси Танјуг.

На конференцији „Управљање комуналним отпадом- изазови и потенцијали „ у организацији Савета за циркуларну економију Привредне коморе Војводине и Инжењера за заштиту животне средине, он је додао да је Стратегија за управљање отпадом у изради и да се очекује да ће она потпуно дефинисати ову област.

Помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег је истакао да у Војводини постоји преко 400 дивљих депонија.

„Просечна годишња продукција отпада на територији Војводине је око 572 хиљаде тона, а на депоније без претходне обраде се одлаже највећи део комуналног отпада. Рециклира се три одсто комуналног отпада. Следећи препоруке националне стратегије управљања отпадом, у АП Војводини је формирано девет регионалних депонија у Суботици, Сомбору, Кикинди, Зрењанину, Инђији, Панчеву, Вршцу, Новом Саду и Сремској Митровици”, рекао је Ерцег.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *