OBELEŽENA GODIŠNJICA PROBOJA SREMSKOG FRONTA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Žarko Obradović, predvodio je današnju državnu manifestaciju obeležavanja 68. godišnjice proboja Sremskog fronta, u okviru spomen-kompleksa Sremski front, u Adaševcima kod Šida.

Državna manifestacija obuhvatala je ceremoniju polaganja venaca, obraćanje ministra, predstavnika Republičkog odbora SUBNOR-a i predsednika opštine Šid, kao i kraći umetnički program.

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Uz jedinice Jugoslovenske Armije učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada “Italija”. U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, a poginulo je i 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica. Na strani neprijatelja poginulo je oko 30.000 vojnika. Proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

sremski_1_front_pok120413Izvor: Tanjug

Ceremoniji su prisustvovali zvaničnici AP Vojvodina, opštine Šid, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, veliki broj preživelih učesnika ove velike bitke i predstavnika udruženja građana.

Ceremoniji je, po tradiciji, prisustvovao veliki broj članova Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata opštine Apatin, a delegacija će prisustvovati i sutrašnjem Komemorativnom skupu povodom obeležavanja Dana oslobođenja Borova (Republika Hrvatska) u Drugom svetskom ratu, gde će na Spomenik poginulim borcima položiti venac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *