NOVI MENADŽMENT RAPIDA ZAUSTAVIO SERIJU KRAĐA

APATIN DRUŠTVO EKONOMIJA HRONIKA VESTI VOJVODINA

Nestala tona specijalnih metalnih ploča za presovanje vrednih 20.000 evra, ventil za mašinu težak 90 kilograma, dva tega od 50, kablovi pod naponom, nafta, ulje.

Odnedavno direktorka građevinske firme „Rapid“, Jasmina Kuga,  stala na put    serijama ozbiljnih krađa.Iz kruga fabrike cigle, silikatne opeke i gips montaže, u poslednja tri meseca, nestao ventil za mašinu težak 90 kilograma, teg od 50 i još dva manja,  specijalne metalne ploče za kalupe iz uvoza bez kojih proizvodnja nije moguća, težine oko jedne tone čija je vrednost oko 20.000 evra. Proteklih godina ukradeno je  više hiljada litara nafte i ulja iz kruga preduzeća i proizvodnih hala, kao i građevinskog materijala na gradilištima širom Srbije, čak i više destina metara kabla    pod naponom. U seriji ovih krađa koje istražuje i policija do sada je utvrđena odgovornost jednog portira-čuvara , a način na koji je otuđio pokradenu robu kao i eventualne saučesnike utvrdiće istraga. Deo ploča za presovanje je pronađen  kod jednog privatnika koji je otkrio ime portira, dok preostale dve trećine nisu pronađene. Otkriveni počinilac koji je preprodao ukradene ploče sam je dao otkaz, a policija je po službenoj dužnosti podnela krivične prijave protiv njega. Pronađene ploče su prodavane kao staro gvožđe za ukupno oko 5.000 dinara, jer se kilogram starog gvožđa prodaje za 18 dinara, a njihova vrednost iz uvoza je 20.000 evra. Prošle godine firma je imala prijave kupaca da im se palete cigala nude ispod cene čak 70 odsto manje. Ovi slučajevi nisu istraživani iako su bili privaljeni od sadašnje direktorke Kuge.-Nažalost poslednjih desetak godina u „Rapidu“ je „negovan“ nemar, nedisciplina i neodgovornsot.   Zaveli smo disciplinu, rad, odgovornost, postavili sposobne na prava radna mesta, utvrdili merila kažnjavanja i nagrađivanja, dolazaka na posao, te pojačali kontrolu na svim nivoima. Radnici pogona ciglane su ove mere prihvatili sa odbravanjem jer su svesni da mi kao akcionarska firma, koja je sto posto u rukama radnika i ostalih  akcionara iz cele Srbije, zavisimo samo od svog rada, a da krađama možemo štetiti sopstvenim interesima i firme u celini-navodi direktorka Kuga, koja je ovu dužnost preuzela pre svega osam meseci a uskoro namerava da uvede nad celim kompleksom  preduzeća video nadzor. Ona još navodi da nije tajna da su pojedini rukovodici ugovarali poslove,  ali nisu angažovali zaposlene u svojoj firmi već radnike sa strane.

Osim krađa, u toku je i preispitivanje zloupotrebe  bolovanja.-Pojedinci, posle iskorišćenog tri meseca neplaćenog odsustva, koliko je maksimalno dozvoljeno kolektivnim Ugovorom,   uzimaju bolovanja da bi radili privatno naravno sve na teret „Rapida“. Uz saradnju lekara pokušavamo da utvrdimo kada je bolovanje zloupotrebljeno a za to će uslediti zakonski otkaz  -navodi Kuga, smatrajući da stradaju radnici koji pošteno rade, a takva je većina i koje će ona svim raspoloživim merama nastojati da zaštiti, a samim time i firmu od daljeg propadanja.
Za kratko vreme novi menadžment „Rapida“ je uspeo podmiriti dugovanja svim dobavljačima, uredno isplaćuje kredite koje je nasledila i od 1. aprila je pokrenuta je proizvodnja, koja nije bila tarko efikasna i kvalitetna duži niz godina.   – Jedna i po plata kasni ali samo zalaganjem svih zaposlenih, poštenom odnosu prema sopstvenoj imovini, stajemo na zdrave noge a naše cigle nalaze put Srbije, bivših republika eks Jigoslavije i Mađarske-smatra novi menadžment.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *