OBELEŽENA DVA VEKA SRPSKE UČITELJSKE ŠKOLE U SOMBORU

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

U utorak, 15. novembra, navršilo se 200 godina kako je prva Srpska učiteljska škola (Preparandija) preseljena iz Sentandreje (gde je osnovana 1812) u Sombor, gde u kontinuitetu radi do danas. U organizaciji Pedagoškog fakulteta u Somboru, koji je neposredni nastavljač i baštinik prosvetne tradicije nekadašnje Preparandije, svečano je obeležena ova, dostojna pažnje, godišnjica.
U novootvorenoj Spomen-sobi Norme i Preparandije, u zgradi Fakulteta, koja čuva materijalne tragove duže od dva veka stare prosvetne tradicije ove škole, održan je prigodan program obeležavanja 200-godišnjice rada Učiteljske škole u Somboru. Studenti Pedagoškog fakulteta izveli su dobro i savremeno osmišljen scensko-muzički program „Instalacija kraljevskog pedagogičeskog instituta srbskog u Somboru ili studenti probaju da prošlost pretope u budućnost“, po scenariju i režiji doc. dr Milivoja Mlađenovića.
Obeležavanju su prisustvovali brojni gosti, među kojima su bili i predstavnici republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti, visokoškolskih ustanova iz Srbije i Ruske Federacije, ustanova kulture i SPC. Kratkim govorima obratili su se pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević („Da bismo stasali kao ljudi, moramo verovati u učitelje…“), gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović („…Da svi dalje radimo na očuvanju i unapređenju onoga što danas slavimo“), rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić („Sombor je grad koji svedoči o našem postojanju i trajanju…“) i dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Željko Vučković („Istorija naše škole, od Mrazovićeve Norme i Preparandije, do savremenog Pedagoškog fakulteta, može se sabrati u dve ključne reči: identitet i modernizacija“).
Po završetku scensko-muzičkog programa, obeležavanje godišnjice nastavljeno je u holu fakulteta, nastupom Hora Pedagoškog fakulteta, pod rukovodstvom doc. dr Biljane Jeremić, i Tamburaškog orkestra Srednje muzičke škole u Somboru, pod rukovodstvom nastavnika Đure Parčetića i uz klavirsku pratnju Mihajla Parčetića, a Zdravicu školi i učiteljima izrekao je prof. dr Tihomir Petrović, predsednik Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru.

03 Prof. dr Zoran Milošević 04 Dušanka Golubović 05 Prof. dr Dušan Nikolić 06 Prof. dr Željko Vuković