OBELEŽEN SVETSKI DAN ROMA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Svetski dan Roma, 8. april, obeležen je danas u Srbiji sa ciljem da se unapredi položaj i da se vlast podstakne da rešava probleme te manjine.

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine u Srbiji živi više od 147.000 Roma prosečne starosti oko 28 godina.

– Položaj Roma je nezadovoljavajući, saopštila je nevladina organizacija “Jurom centar”, navodeći da su Romi često izloženi nasilju, da kratko žive i da nisu zastupljeni u javnom i političkom životu.

– Svaki 8. april podseti nas na nasilje koje može da bude još gore, na parole o ravnopravnosti svih ljudi koje, za nas, u stvarnom životu ne važe – navodi se u saopštenju.

“Jurom” podseća da od 100 Roma jedan doživi šezdesetu godinu, kao i da stotine visokoobrazovanih Roma sede kući ili u neprofitnim organizacijama.

U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine Kancelarija za inkluziju Roma Vlade AP Vojvodine obeležila je u petak ovaj značajan datum.

Svečanosti u Novom Sadu, pored predstavnika Vlade AP Vojvodine, lokalnih samouprava, Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, romskih nevladinih organizacija i kulturni radnika, prisustvovali su dr Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin, Zoran Ignac, odbornik SO Apatin i Danijela Ignac, koordinatorka Kancelarije za romska pitanja.

– Naša opština je primer kako se rešava problem Roma na višedecenijski način. Postoji strategija o razvoju, a to dokazuju i sve investicije koje je lokalna samouprava imala – izjavio je dr Smiljanić.

Opština Apatin je uključena u evropski projekat “Dekada Roma” i u proces inkluzije Roma u opštinskim obrazovnim ustanovama. Romsko naselje u Apatinu slovi za jedno je od najorganizovanijih na planu infrastrukturne opremljenosti. Uspešno je realizovan DILS program vezan za inkluziju Roma.

V. Mašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *