ДОМАЂИЦАМА ПРАВО НА ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Жене које су домаћице, које подижу децу или брину о болесним члановима породице, као и оне које раде на имању, по новом закону Србије о родној равноправности, за свој рад моћи ће да остваре право на здравствено осигурање.

То је заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић изјавила данас у дебати у конгресном центру „Envoy Conference” у Београду.

„За Заштитника грађана је веома значајно усвајање Закона о родној равноправности. Веома нам је важно увођење појма уравнотежености полова, али и вредновање неплаћеног кућног рада, што је и била наша сугестија приликом израде нацрта овог закона јер је велики број жена невидљив за систем и тиме економски обесхрабрен”, рекла је Стојановићева, преноси Бета.

У саопштењу Заштитника грађана је пренето да је Стојановићева указала да неплаћени кућни рад има дугорочне последице по живот жена, посебно старијих од 45 година јер њих, по притужбама које добија Заштитник грађана, послодавци сматрају категоријом која није пожељна и није довољно продуктивна, што их дискриминише на тржишту рада.

„Овај закон јесте амбициозан, али даје један свеобухватан оквир, укључује и приватне послодавце и органе јавне власти и независне институције у његову имплементацију. Мислим да смо као друштво спремни за овакав закон јер, да нисмо спремни, не бисмо уопште говорили о њему”, оценила је Стојановићева.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *