OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Povodom Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Sombora učestvuje na svečanosti u Novom Sadu po pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravlje.

Ove godine ovaj dan se obeležava pod sloganom ”Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”, sa ciljem da se svaka žena podstakne na zdrave stilove života, pravilnu ishranu i rekreaciju jer se time smanuje mogućnost oboljevanja od šećerne bolesti.

Statistički svako 7. novororođenče je rodila majka koja je u trudnoći imala povišeni nivo šećera i koja je kandidat da u sledećih 5 do 10 godina oboli od šećerne bolesti tipa 2. Zato je usvajanje zdravog načina života ulog za budućnost sledećim generacijama.

U registru za dijabetes Zapadnobačkog okruga prema informacijama Zavoda za javno zdravlje Sombor u 2017. godini je zabeleženo 11 mladih dijabetičara od 0-29 godina, dok je od dijabetesa tipa 2 obolelo 609 odraslih osoba. Zbog toga je pored primarne prevencije dijabeta (zdravi stilovi života) potrebno i preventivno delovati da ne bi došlo do komlikacija do koje ova bolest dovodi (poremećaji cirkulacije, poremećaj vida i drugo).

Od septembra Društvo za borbu protiv sećerne bolesti grada Sombora deli zajedničke prostorije u Centru Zdravka (Staparski put C-11) sa Društvom za borbu protiv raka. Veliku podršku za ovaj napredak dobili su od grada Sombor.