OBELEŽEN DAN VOJNIH VETERANA

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Dan vojnih veterana – 4. decembar obeležio se prvi put ove godine. Tog dana 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu. Tada je oko 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije postalo „stari ratnik“ (savremeni termin veteran).

Nizom događaja 4. decembra je, prvi put širom zemlje obeležen Dan vojnih veterana.

Uz najviše državne i vojne počasti, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, položio je venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

„Kada ste odlučivali – Srbija ili život, odlučili ste Srbija i život za one koji će tek da se rode. Srbija će da postoji dok rađa takve sinove. Rađa ih i danas. Hvala vam u ime današnje Srbije“- upisao je predsednik Republike u spomen knjigu.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković su povodom Dana vojnih veterana, 4. decembra, priredili prijem za predstavnike vojnih veterana u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba.

U Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu, kao jedna u nizu manifestacija kojima se obeležava Dan veterana, otvorena izložba fotografija „Srpski junaci i heroji od 1914. do 1999. godine”.

U Domu Garde u Topčideru održana je svečana akademija. Skupu su, pored ministra odbrane Bratislav Gašić, prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, državni sekretari i pomoćnici ministra odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, predstavnici vojno-diplomatskog kora, ustanova MO i VS, crkveni velikodostojnici, vojni veterani, brojni gosti.

Bratislav Gašić se obratio svečanom skupu i istakao da se Dan vojnih veterana prvi put proslavlja u Ministarstvu i Vojsci i da je tako obezbeđen kontinuitet u sećanju na naše pretke koji su ponosno stajali u borbenim redovima za odbranu svoju otadžbine i da je svečana akademija održana i zato „da se zahvalimo svim znanim i neznanim koji su dali svoju mladost, svoje život i onima koji su ostali invalidi tokom poslednjih dešavanja na našim prostorima”.

Naš sugrađanin – pukovnik Željko Obradović – član Glavnog odbora Saveza rezervnih vojnih starešina Srbije prisustvovao je, kao član tročlane delegacije, prijemu, otvaranju izložbe i svečanoj akademiji.

prijem veterana