КОНЦЕРТ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ У ЦРКВИ СРЦЕ ИСУСОВО

APATIN KULTURA SOMBOR VESTI

У цркви Срце Исусово у Апатину одржан је концерт класичне музике.

– Концерт је поклон Апатину и у њему су учествовали Основна музичка школа „Стеван Христић“ и Градски хор „Јединство“. Посебан гост нам је била учитељица Јованка Степановић која записује своја сећања из прошлости и школе под именом „Јованкини причуљци“ а која су и данас актуелна, иако прикривена овим журним добом, каже др Иван Ковач, председник Удружења „Франц Шпајзер“.

На концерту су наступили ученици Никола Бујић, први разред, одсек саксофон, у класи проф. Нандора Колесара; Данило Киш, четврти разред хармонике у класи проф. Драгана Кандића; Софија Ракић, први разред, Јелена Куриџа, трећи разред и Миа Бркљач, пети разред, одсек клавир, у класи проф. Жужане Анталович; Невена Ђукић, први разред, и Милица Вранеш и Тимеа Кнежевић, трећи разред гитаре у класи проф. Душка Мешинковског.

Удружење „Франц Шпајзер“ је активно четири године и за циљ има очување традиције, културе, биологије и екологије. Оформило је и први азил у Србији за инвазивне врсте корњача (црвеноухе корњаче).

– Јуче су нам донели корњачу из Шапца, данас из Београда, надамо се да су власници уживали у концерту, и част нам је што спајамо биологију и културу. Ово је једини азил овакве врсте у Србији. Циљ нам је да нађемо решење за ове корњаче јер је њихово пуштање у природу забрањено, а зоолошки вртови их више не примају. На овај начин нису у природи него их држимо у затвореном простору, под контролисаним условима, под надзором ветеринара и биолога, каже Ковач.

Удружење планира да организује пријем посетилаца који би желели видети ове корњаче, као и да их уведу у туристичку понуду Апатина заједно са ботаничком баштом која је у оснивању у сарадњи са немачким Удружењем Адам Беренц. Са њима раде заједничке програме, па су заједно организовали и овај концерт.

– Драго ми је да смо се опет окупили у овој предивној цркви и мени је увек задовољство кад се овде сакупимо. Више од двадесет година се трудимо да на сваки начин оплеменимо овај део града који јесте на периферији, али пружа изузетне услове за разне културне садржаје. До сада смо више пута организовали разне концерте и предавања. Музејске збирке, библиотека и архива су део понуде. Удружење „Франц Шпајзер“ и наше Удружење сада раде на стварању ботаничке баште. За три године смо посадили преко 10.000 разних врста биља и цвећа. Ова црква доминира својом архитектуром и простором у овом делу града и желимо да буде и хортикултурно оплемењен и да буде центар не само догађања, него и простор у који ће гости радо долазити. Ове године се очекује долазак великог броја туристичких група и зато се и трудимо да простор испунимо садржајима који ће бити интересантни посетиоцима, рекао је Борис Машић, председник Удружења Адам Беренц. И овај догађај у организацији два апатинска удружења изазвао је велику пажњу публике. Црква има места за 200 посетилаца, али је интересовање за концерт превазишло тај број.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *