НОВИ ПОРТАЛ еУПРАВА ДОСТУПАН ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Након скоро 11 година грађанима Србије доступан је нови портал еУправа. Портал има нови дизајн и функционалности, његов садржај је прилагођен мобилним и таблет уређајима, a налази се на старој адреси euprava.gov.rs, саопштила је Канцеларија Владе Србије за информационе технологије и електронску управу.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да је по први пут у Србији у систему електронске управе уведена електронска идентификација уз коришћење мобилног телефона тј. двофакторска аутентикација.

-Ово је више него битан корак у развоју електронске управе који суштински омогућава развој мУправе у Републици Србији. Увођење двофакторске аутентикације ће нам омогућити да у наредном периоду све услуге електронске управе буду доступне на мобилном телефону. Део новог система је и национални Портал за електронску идентификацију грађана и привреде. Врло брзо очекујемо повезивање других државних портала (ЛПА, АПР, еПорези, ЦРОСО) са новим системом електронске идентификације, изјавио је Јовановић.

Објашњава да ће се тако коначно превазићи проблем који су корисници имали са различитим оперативним системима и инсталацијом читача квалификованих електронских сертификата. Додаје да корисници са квалификованим електронским сертификатом сами могу да изгенеришу налог двофакторске аутентикаицје, а да ће до краја фебруара издавање налога двофакторске аутентикације бити доступно и на различитим шалтерима у Србији.

На новом Порталу еУправа грађани по први пут могу да виде своје податке из 15 различитих регистара у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе (матичне књиге рођених и венчаних), Министарства унутрашњих послова (подаци из личне карте, пасоша, пребивалиште, држављанство, боравиште, возачке дозволе, регистрација возила, оружје у легалном поседу), Централног регистра социјалног осигурања, Националне службе за запошљавање (тренутна евиденција и историја евиденције), Републичког геодетског завода и ПИО фонда.

Информације и услуге организоване према животним догађајима

То значи да ће грађани имати на једном месту транспарентан увид у све своје податке. Следећи корак је да се грађанима омогући увид у личне податке у регистрима локалне пореске администрације и Пореске управе Републике Србије.

Нова функционалност приступа подацима ће помоћи даљем развоју еУправе у Србији, јер ће грађани бити у прилици да лако провере тачност својих података и по потреби обрате надлежној институцији како би се ти подаци исправили.

Јовановић је рекао да су информације и услуге на новом Порталу организоване према животним догађајима, у овом тренутку то је осам области – породични живот, вртић, основно образовање, средње образовање, студирање, тражење посла, куповина непокретности, као и покретање бизниса.

-Ове области садрже одговоре на 300 питања која смо прикупили из анкета које су грађани попуњавали, јер нам је од великог значаја било да идентификујемо реалне животне проблеме грађана. Желели смо да знамо шта је оно што их највише интересује када се нађу у одређеној животној ситуацији. На писању одговора заједно су радили тимови из различитих државних институција и трудили су се да одговоре конципирају тако да буду кратки и разумљиви свим нашим грађанима, навео је Јовановић.

Михајло Јовановић је захвалио је целом тиму из Канцеларије за ИТ и еУправу који је учествовао у развоју новог система еУправе и електронске идентификације.

Преко 980.000 већ постојећих корисника еУправе могу без икаквих проблема да користе нови систем еУправе са својим старим корисничким именом и лозинком. (РТС)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *