НОВИ ФИЈАКЕР ИЗ РАДИОНИЦЕ НЕДЕЉКОВИЂ -ЗВАНИЧНО СЛУЖБЕНО ВОЗИЛО ГРАДА СОМБОРА

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

ФИЈАKЕР ГРАДСKИ ПРЕВОЗ

Сомборац Александар Недељковић на далеко је чувен по рестаурацији, али и изради фијакера. Ових дана је из његове радионице изашао необичан фијакер, који је званично службено возило за потребе града Сомбора.
-Овај пројекат траје од прошле године, захваљујући локалној самоуправи која је исфинансирала да Сомбор добије један фијакер какав мислим да би требало да поседује. фијакер је типа „ландауер“ , седишта су визави, односно два иста комплета удобних седишта, све је рађено у “фулу” са кожом, материјали су природни, углавном је дрво у питању, осим обавезних делова који морају бити метал-каже Недељковић.

Он додаје да је фијакер рађен тако да може да издржи доста оптерећења и да буде удобан за седење.
-На њему су врата са два ручно осликана грба града Сомбора, које је урадила Миа Џидара док је мајстор-тапетар Шандор Визи радио тенду и седишта тапацирао. У делу тенде му је помагао Никола Ђуран, чувени сарач у чијој радионици се овај занат преноси са колена на колено већ генерацијама уназад – поносан је Недељковић на добру сарадњу са својим колегама.

Сомбор је један од ретких у овом делу Европе у којем никада није замрла оваква врста јавног превоза. Од славних дана крајем 19. века када је доносен први правилник о фијакерској служби преко врхунца у трећој деценији 20. века, када су калдрмом сомборском клопарали точкови чак 70 фијакера, до данашња два-три туристичка реликта овог возила који стоје на располагању посетиоцима Сомбора на некадашњем Фијакер-плацу на Тргу републике. Овом граду није недостајало ни мајстора који би их одржавали, а један од њих је Недељковић.

РЕПАРИРА СТАРЕ ФИЈАKЕРЕ

Мајстор Александар Недељковић постао је познат пре нешто више од једне деценије када је за потребе сомборског кафеа-антикварнице „Dez Arts“ репарирао неколико фијакера, који су нове власнике пронашли не само у овом крају, већ и преко граница земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.