NOVI BROJ “ISTERA” DONOSI OSVRT NA 50 GODINA “APATINSKIH RIBARSKIH VEČERI”

APATIN KULTURA VESTI

U 14-tom broju nove serije apatinskog časopisa za nauku i kulturu “Ister”, njegov glavni i odgovorni urednik, Tomislav Šimunović, priredio je opsežan osvrt na 50 godina “Apatinskih ribarskih večeri” (1963-2013.).

Reč je o bogato komponovanom preseku podataka, ilustovanom velikim brojem crno-belih fotografija, kroz koji je Šimunović, u obimnom bloku od 40 strana, na veoma sugestivan način osvežio sećanja na poluvekovni život ove najznačajnije apatinske turističke manifestacije, a koja se pročula diljem Srbije i evropskih podunavskih zemalja.

isterPosebno je zanimljiv uvod ovog teksta, gde njegov autor šetnju kroz istoriju “Apatinskih ribarskih večeri” započinje od nekadašnjih alaskih vremena i ribarskih svečanosti i zabava, koje su, u prvoj polovini dvadesetog veka, apatinskih ribarski majstori organizovali svakog 29. juna, na Dan sv. Petra i Pavla, kao nadaleko čuvene staleške svečanosti, poznate kao ribarske godišnjice.

U novom broju “Istera” objavljeni su i književni prilozi:  Zorana M. Mandića, Blagoja Svrkote, Slobodana Jankovića, Srđana Šerera, Zlatka Vasića i Mare Vuković, kao i pesma “Koncert iz Vijene” somborskog pesnika Blagoja Svrkote, koji je nedavno objavio pesmozbirku pod naslovom “Koncert iz Vijene”.

U rubrici orintologija objavljen je tekst Jovana Lakatoša pod nazivom “Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje”. Njen autor je u enciklopedijskom formatu imaginirao prikaz specijalnog rezervata prirode koji se geografski prostire na levoj obali reke Dunav. Iz teksta Jovana Lakatoša može se saznati da dužina rezervata iznosi 66 kilometara, dok je površina 19.648 hektara, a naveden je i interesantan podatak po u specifikaciji površine rezervata šumski i zemljišni kompleks zauzimaju površinu od 11.121 hektara, odnosno 56,60 odsto, a vodene površine 4.771 hektara – 24,30 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *