APATINCI ZABRINUTI ZBOG VISOKE CENE OGREVNOG DRVETA I UGLJA

APATIN EKONOMIJA VESTI

Sasvim je evidentno da su prošla vremena kada su naši sugrađani već početkom proleća snabdevali svoje domove ogrevom. Tragom ove teme razgovarali smo sa T.N koji je za naš radio rekao da još uvek nije nabavio ogrev što ga izuzetno brine

-Preko četrdeset godina naša porodica je obezbeđivala ogrev uglavnom početkom proleća, poslednjih godina uglavnom sa prvim letnjim danima, polovina je avgusta, a mi još uvek nismo kupili drva.

Ništa optimističnija nije bila ni naša sugrađanka G.K koja čeka isporuku koja treba da joj stigne od nakupca.

-Ovih dana bi trebalo da nam stigne deset metara tvrdih drva, bagrem i bela šljiva, po četiri hiljade za metar, rekla nam je G.K.

A kakva je situacija u pojedinim apatinskim stovarištima ogrevnog materijala, saznali smo od “Damira Vasića”, vlasnika Stovarišta “Prezent” koji je zabrinut stalnim rastom cene ogrevnog drveta.

-Cena tvrdog drveta bez rezanja je trenutno 6.000 dinara, sa rezanjem 6.200 dinara, dok je sa rezanjem i prevozom 6.400. Tona sirovog uglja košta 8.200 dinara, sušeni ugalj po toni staje 13. 200 dok je kameni 14.200. Cena briketa 20.000 tona.

Drva su svaki put sve skuplja kada ih nabavljamo, isto tako i prodajna cena mora da raste, situacija nije baš najsjajnija, a ogreva nema u dovoljnim količinama, rekao nam je Vasić.

Slična situacija i u ostalim apatinskim stovarištima, neka od njih ove godine uopšte nemaju na lageru ogrev.