NOVA KNJIGA PESAMA ZORANA M. MANDIĆA

APATIN KULTURA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Ovih dana u izdanju biblioteke Mobarov, beogradske Izdavačke kuće „ZAVETINA: mi“, pojavila se nova zbirka pesama Srbija u dobokim vodama, Zorana M. Mandića. U knjizi je sabrano 36 pesama, koje je Mandić u periodu od 2012. Do 2015. godine objavio na stranicama najprestižnijih književnih časopisa i kulturnih glasila Republike Srbije i Republke Srpske: Politika, Večernje novosti, Knjižnjvnost, Nova Zora, Letopis matice srpske, Srpska vila, Beogradski književni časopis, Šumadijske metafore, Danica Polja, Bdenje, Gradina, Stremljenje, Savremenik, Ister, Bagdala, Trag, Zlatna greda i dr, a u kojima, kako to primećuje mladi vranjanski pesnik Nenad Trajković, glas stvarnosne poezije simbolički utemeljene na relacijama koje filozofično povezuju sinhrazijske „evidencije“ intimnih i javnih pogleda na svet, koji se urušava i truli u antagonizmima svakolikih razlika i različitosti. A. pesnik je tu da podseti da je on glas naroda i glas istine. Ova zbirka je obogaćena radom veštog jezika na čijim talasima Mandić foknerovski prodire kroz tkivo ironije svojih višeslojnih pesama, postavljajući tako viši cilj u pevanju i mišljenju.
Posebna draž ove kljige situirana je u pesmama u kojima Mandić ostvaruje esejističke poglede na poeziju, pri čemu njegove knjige nastavljaju da i dalje rađaju i bude jednu vrstu autentične kritičke poezije. Takva poezija može da bude putokaz mladim pesnicima za njihov poetski put. Ove pesme podsećaju na Savete mladim piscima Danila Kiša na jedan novi i drugačiji način.
Zbirka Srbijau dubokim vodama je zasigurno sjajna knjiga. Retka knjiga danas, kako to zaključuje i preporučuje Nenad Trajković, jedan od najdarovitijih mladih pesnika Srbije.